Demokratikleşme paketinde yer alan nefret suçlarına ilişkin cezaların detayları ortaya çıktı. TCK'da yapılması öngörülen değişikliklerle nefret amacıyla işlenen bazı suçlara katlamalı ceza verilecek.Türkiye gazetesinin haberine göre; Adalet Bakanlığının hazırladığı taslakta bir kişiye veya gruba karşı dili, dini, ırkı, rengi, cinsiyeti, felsefi inancı, engelliliği, siyasi düşüncesi ve mezhebi nedeniyle işlenen suçlar 'nefret veya önyargı suçu' olarak tanımlanıyor.
 
Nefret suçlarının cezaları şöyle:
> Nefret ve önyargı suçunda sayılan gerekçelerle birini kasten öldürene ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası uygulanacak. Yine nefret amacıyla bir kişiyi kasten yaralama suçu ise 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
 
> Nefretle veya önyargılı olarak işkence suçu işleyen kamu görevlileri 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak.
 
> Cebir veya tehdit kullanarak bir kişiyi dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya veya değiştirmeye zorlayan ya da bunları açıklamaktan, yaymaktan men eden kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Dini ibadet ve ayinlerin bireysel veya toplu olarak gereklerinin yerine getirilmesinin cebir, tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla engellenmesi halinde de 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
 
> Cebir ve tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir kimsenin inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale eden veya bunları değiştirmeye zorlayan kişiye yine bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.
 
> Bir kişiye veya gruba karşı dili, dini, ırkı, rengi, cinsiyeti, felsefi inancı, engelliliği, siyasi düşüncesi ve mezhebi nedeniyle ayrımcılık uygulanırsa 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Nefretle işlenen yağma suçunun cezası 15 yıl hapis.
 
> Nitelikli yağma suçu nefret ve önyargı suçunun tanımındaki gerekçelerle işlenirse 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Bu düzenlemeye 6-7 Eylül 1955'te azınlıklara karşı işlenen yağma suçu örnek veriliyor. Mala zarar verme suçu da nefret amacıyla işleniyorsa cezası 1 yıldan 6 yıla kadar hapis olacak.
 
> Gezi eylemleri sırasında twitter üzerinden olayları provoke eden veya hakaret edenlerle ilgili twitter yöneticilerinin kullanıcı bilgilerini vermemesine ilişkin sıkıntı da TCK'da yapılacak değişiklikle aşılıyor. Hakaret suçuna verilen 2 yıla kadar hapis cezası kaldırılarak yerine 90 güne kadar adli para cezası getiriliyor. Hakaret suçuna ilişkin yasa değişikliği gerçekleşirse, piyanist Fazıl Say'a Twitter'da hakaret suçu işlediği gerekçesiyle istenen hapis cezası da para cezasına çevrilecek.
Editör: Wan Haber