Van’ın Çaldıran ilçesindeki mitingin ardından Muradiye’ye geçen Bülent Arınç, kaymakamlık önünde düzenlenen mitingde halka hitap etti. Halkın Newroz’unu kutlayan Arınç, “Ben karış karış Türkiye’yi geziyorum, gidemediğim yer kalmadı. Her gün bir yerde sizler gibi kardeşlerimle bir araya gelmeye çalışıyorum. Belediye seçimleri önemli. Muradiye daha güzel olabilirdi. İnsanların daha rahat yaşayabileceği bir yer olabilirdi. Çok şükür devletimizin yatırımları geliyor. Çok şükür her türlü yatırım bölgeye geliyor. Ankara’da ne yapıyorsak Yüksekova’da, İstanbul’da ne yapıyorsak Muradiye’de onu yapıyoruz. Seçimleri önemli kılan birkaç unsur var. Van’ı büyükşehir yaptı AK Parti. Muhalefetin karşı çıkmasına rağmen AK Parti hükümeti Van’ı büyükşehir yaptı. İlk kez büyükşehir belediye başkanı seçilecek. Büyükşehir seçimleri hükümete güvenoyu anlamına gelecek. Siz 2002, 2007 ve 2011 yıllarında AK Parti’yi iktidar yaptınız. Belediyelerde de çok önemli başarılar elde ettik. Halkın takdirine hiçbir şey demeyiz. Siz kimi seçerseniz biz o karara saygı duyarız. Ama biz biliriz ki AK Parti adayı hepsinden başarılı olacaktır, hükümetin imkanlarıyla vatandaşına çok daha iyi hizmet götürecektir” dedi.


Türkiye’de çok önemli hizmetler yaptıklarını, sözleşmeli personelleri kadroya aldıklarını ve yeni iş imkanları oluşturduklarını belirten Arınç, “2015 seçimlerine kadar inşallah yüzde 60’ı buluruz. Çünkü biz Allah’ın rızasını kazanıyor ve hizmet yapıyoruz. Ancak hükümeti getirdiler hedef tahtasına koydular. Başbakan ve hükümet yıpranırsa, adaylarımız yıpranırsa başarısız olacaklar dediler. Kasetlerle bizi düşürmeye çalışıyorlar. Bunların hiçbiri bize yakışmaz. Geçmişte çok yolsuzluk yapanlar oldu. Namus abidesi, ahlak timsali 24 saat çalışan Başbakana ahlak dışı hakaret etmek çok çirkin, ayıp. Bu kadro yolsuzluk yapmaz, biz memleketi zenginleştirdik. Bu hizmetler ne ile oldu. Senede 9 katrilyon destek veriyoruz. Nereden buluyoruz. Yolsuzluk olsa havuzun suyu taşmazdı. Akılları sıra duvara çamur at izi kalsın. Sandığa gidecek halleri ve beklentileri yok. AK Parti birinci parti. Yüzde 50 aldık” diye konuştu. 


Türkiye’deki son gelişmelere de değinen Arınç, “Bütün iddialar, suçlamalar bize göre iftiradır. Ama hepimiz insanız. Beşer şaşar. İnsanlar yanlış yapabilir, insanlar hırsızlık yapabilir, ama bunun yargılamayla ortaya çıkması lazım. Hiç ortada yokken ‘sen hırsızın’ demek doğru değil. Mahkemede aklan gene aramıza dön, ama aklanamazsan cehennemin dibine kadar yolun var. Attıkları çamur paçamıza yapışmaz. Sadece iz bırakır” diye konuştu. 


Ayrımcılığı ortadan kaldırdıklarını ve yıllarca yaşanan kavgadan bir nesli kaybettiklerini dile getiren Arınç, “İnsanlarımız zarar gördü. Gelişemedik, zenginleşemedik ve son 30 yılda binlerce insanımız canını kaybetti. Hepimiz cenazeler başında ağladık. Bu memlekette paylaşamadığımız hiçbir şey yoktu, ama sinsice bizi birbirimize düşman ettiler. Aynı inançla kardeşlerimizin arasına ırkçılık tohumları serptiler. Herkesi yaradan Allah’tan dolayı kucaklayacak bir anlayışa sahip olmalıydık, ama yıllarca anneler gözyaşı döktü. Dağa çıkanlar ve dağdan inenler var. Sokakta canlı bombalar patlatılıyordu. Terörün bitmesi, silahların susması ve siyasetin konuşması lazımdı. Kürt milletinin ne kadar imanlı, ne kadar kahraman olduğunu bilenlerdenim, inananlardanım. Bunu siyaset hayatım oyunca söylediğim için Kürtçülükle suçlanan bir insan olarak söylüyorum, Kürtler inkar edildiler reddedildiler. Kürtçe konuşmak yasaklandı. Artık herkes kendi kimliğini söyleyebilir. TRT6 günde 24 saat yayın yapıyor. Ben kendi bakanlığım döneminde yönetmeliği değiştirdim. Eskiden bölgesel kanallar kısıtlı zamanlarda yayın yapıyordu, ama şimdi isteyen kanal ve radyo istediği kadar anadilde yayın yapabilir. Şimdi 29 kanal farklı dillerde yayın yapıyor. Bütünlüğümüzü anladık. Farklılıklarımızın zenginlik olduğunu anladık. Türk Dil Kurumu’ndan da sorumluyum. Kürtçe lügat yaptınız dediğimde ‘hayır’ dediler. 33 dilde lügat yapmışlar Kürtçe yapmak akıllarına gelmemiş. Bu memlekette milyonlarca insan Kürtçe konuşuyor, ama akıllarına Kürtçe lügat yapmak gelmemiş. Kürtçe yasak olduğu için yapmamışlar ve korktukları için ertelemişler. Geçtiğimiz gün Diyarbakır’da elimde lügatla çıktım. Demokratikleşme adına çok önemli şeyler yapıyoruz. Siyasi partilere üyeliği kolaylaştırdık. Herkes istediği dilde propaganda yapabilecek” ifadelerini kullandı.

3-012.jpg
 

Çözüm sürecinin mutlaka başarılı olması gerektiğini belirten Arınç, “Bu konuda dua edeceksiniz. Destek olacaksınız. Sabote etmek için şiddet kullananlara fırsat vermeyeceksiniz. Burada da bazı partilere saldırı oluyor. BDP’li militanlar siyasi partilere, çalışanlarına saldırıyor, kadınlarımıza terbiyesizlik yapanlar var. Bu anayasal suçtur. Herkesin siyaset yapma hakkı vardır. Şiddet yok. Biz tehditlerden yılmayız, ama yapılanları da seçimden sonra bir bir teşhis eder ve gerekeni yaparız. Her partinin oyu eşittir ve değerlidir. Oy namustur. Oyumuza sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.
Bülent Arınç, buradaki mitingin ardından Erciş ilçesine geçti.

Editör: Wan Haber