KCK yetkilileriyle görüşen HDP Grup Başkanvekili Buldan, "KCK, AKP'nin hegemonik uygulamalardan vazgeçmesi ve artık somut adımlar atmasını istiyor" dedi. "Yol Haritasının önce Sayın Öcalan ile sonra da kamuoyuyla paylaşılması gerektiğinin önemli olduğunu düşünüyorlar" diyen Buldan, "KCK yetkilileri, tamamen sürecin ve Sayın Öcalan'ın arkasında olduklarını söylediler" diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ile İdris Baluken Kandil'de KCK yetkilileriyle görüşerek Türkiye'ye döndü. 

ANF'ye açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Kandil'den bu sabah döndük. En son 16 Mayıs'ta gitmiştik. O tarihten sonraki bütün görüşmeleri; hem hükümet yetkilileriyle hem de Sayın Öcalan ile yaptığımız görüşmeleri Kandil ile paylaştık" dedi.

'KCK, AKP'NİN HEGEMONİK UYGULAMALARDAN VAZGEÇMESİNİ İSTİYOR'

Buldan, şöyle konuştu:

"Kandil'de KCK yetkilileriyle 5-6 saatlik bir görüşme gerçekleştirdik. Sayın Öcalan ile 1 Haziran ve 9 Haziran'da yaptığımız görüşmeleri değerlendirdik. Ardından hükümetle yaptığımız görüşmelerin sonuçlarını değerlendirdik. KCK yetkililerinin yaklaşımı; AKP'nin hegemonik uygulamalardan vazgeçmesi ve artık somut adımlar atması yönünde. Başta, Meclis kapanmadan yasaların çıkması, hasta tutsaklar konusunun pazarlık meselesi yapılmaması ve kalekol yapımlarının durdurulmasını istiyorlar. Savaş görüntüsü veren her türlü girişimin bir an önce son bulması yönünde değerlendirme yaptılar. İzleme Kurulu'nun kurulması da Kandil'in gündeminde olan bir mesele. Biliyorsunuz, Sayın Öcalan da son yaptığımız toplantıda İzleme Kurulu'nun mutlaka kurulması gerektiğini ifade etmişti. Kandil de bunu masaya yatırdı ve İzleme Kurulu olsaydı Lice olaylarının olmayacağını ifade ettiler."

Buldan, KCK yetkililerinin Yol Haritası konusunda da AKP'nin adım atmasını istediklerini belirterek, "Yol Haritasının önce Sayın Öcalan ile sonra da kamuoyuyla paylaşılması gerektiğinin önemli olduğunu düşünüyorlar" diye ekledi.

'ROJAVA'DAKİ DEVRİMİ BOĞMA GİRİŞİMİ'

Musul'daki gelişmeleri de KCK ile konuştuklarına dikkat çeken Buldan, "Musul'un IŞİD tarafından düşürülmesi meselesine kısaca değindik. Kandil bu gelişmeyi özellikle Rojava'daki Kürt devrimini boğmak için yapılan girişim şeklinde ele aldı ve Kürtlerin birlik beraberliğinin önemli olduğunun altını çizdiler. Ulusal birliğin gündeme gelmesinin önemli, anlamlı olacağını söylediler. Bu konuda da çalışmaların olduğunu, dört parçadaki Kürtlerin bu sorumluluğu taşıyarak ulusal birlik meselesinde hızla adım atmalarının süreçle bağlantılı olduğunun altını çizdiler."

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Görüşmede Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de konuşulduğunu dile getiren Buldan, KCK'nin, her kesime hitap edecek demokratik bir cephe oluşturulmasını önerdiklerini aktardı: "KCK yetkilileri, demokratik cephe oluşturarak her kesime hitap edebilecek bir adayın çıkmasının Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesine katkı sağlayacağını ifade etti. HDP'nin adayı etrafında kenetlenilmesi gerektiğinin önemli olacağını söylediler."

'KCK, SÜRECİN VE SAYIN ÖCALAN'IN ARKASINDA'

Buldan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile PKK arasında sorun olduğuna ilişkin ana-akım medyanın çarpıtmalarını da görüştüklerini açıklayarak, "Kandil, yandaş medyanın özellikle konuyu çarpıttığını söylüyor. Tamamen sürecin ve Sayın Öcalan'ın arkasında olduklarını söylediler. HDP heyetinin İmralı'ya gidişini de önemli, anlamlı bulduklarını, çok büyük değer biçtiklerini ifade ettiler. Bizi Sayın Öcalan'ın müzakere heyeti olarak gördüklerini ve önemle izlediklerini söylediler. Yaptıkları açıklamaların bizim dışımızda, tamamen AKP'ye yönelik olduğunu kaydettiler" bilgilerini verdi. 

HDP heyeti önümüzdeki günlerde görüşmelerine devam edecek. 

Editör: Wan Haber