Muş'un Bulanık ilçesinde, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılmasını protesto etmek için yapılan yürüyüş sırasında 2 kişinin öldürülmesi, 9 kişinin de yaralanmasının 3. yıl dönümü nedeniyle anma programı düzenlendi.
Sabah, eczane ve fırınların dışında tüm kepenklerin kapalı olduğu ilçede geniş güvenlik önlemleri alınırken, kalabalık bir grup, BDP Bulanık İlçe Örgütü tarafından düzenlenen yürüyüşe katılmak için parti binası önünde toplandı. Aralarında BDP PM Üyesi Sırrı Server, Bulanık İlçe Başkanı Sani Kutmaral, Bulanık Belediye Başkanı Ziya Akkaya, Varto Belediye Başkanı Gülşen Değer ve bazı sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu kalabalık, Aslanpaşa Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında olaylarda hayatını kaybeden Necmi Oral ve Kemal Ağcan'ın posterini taşıyan grup, "Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız", "BDP'yi susturma, silahları sustur", "Barış haykırışına sen de bir ses ver" sloganları attı.
Yürüyüşün ardından konuşan BDP Bulanık İlçe Yöneticisi Ziya Bingöl, Cumhuriyet tarihinde siyasi nedenlerden dolayı birçok insanın çeşitli nedenlerle ortadan kaldırıldığını, son 30 yılda ise bu durumun daha da vahimleştiğini belirtti. Türkiye'nin en önemli sorunu olan Kürt sorununu dillendiren ve soruna çözüm arayan partilerin bugüne kadar birer birer kapatıldığını dile getiren Bingöl, yaşanan saldırı olayını kınayarak, "15 Aralık 2009'da şehit edilen arkadaşlarımızı saygıyla anıyoruz" dedi.
Ardından konuşan BDP Bulanık İlçe Başkanı Sani Kutmaral ise, "Bugünkü sisteme ister dağ başında, ister alanlarda, nerede olursak olalım hep muhalefet olacağız çünkü bizim insani haklarımız bu sistem tarafından yok ediliyor. Bugün dünyada insani haklarından yoksun bırakılan tek halk Kürt halkıdır. Kürdistan coğrafyasında bütün zenginliklere sahip olan Kürt halkı, bugün var olma ile yok olma arasında gidip gelmektedir. Artık Kürt halkı buna müsaade etmeyecektir" iddialarında bulundu.
Yapılan konuşmaların ardından, kalabalık sloganlar eşliğinde BDP ilçe binasına kadarar yürüdü. Ardından temsili bir grup, Kemal Ağcan ve Necmi Oral'ın mezarını ziyaret ederek dualar okudu.
(GK-MET-GS-Y)

15.12.2012 14:37:33 TSI

Editör: Wan Haber