Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, oda ve borsa seçimlerinin ertelenmesi konusunda bir açıklama yaptı. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, seçimlerin ertelenmesini çok olumlu bulduğunu belirterek, "Yarım kalan bitiremediğim işlerimiz vardı. Bu üç ay içerisinde bunları da tamamlayacağım" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının listelerdeki karışıklıkların giderilmesi için ertelediği ATSO seçimleri ile ilgili açıklama yapan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, NACE kodlama sisteminin çok speküle edildiğini belirterek, "Bu devrim niteliğindeki çalışma sonuçlarını vermiştir. Bugüne kadar firmalarımızın bir envanteri yoktu, herkes yerli yerine gitti" dedi.
"Seçim için feryat etmenin bir anlamı yok" diyen Budak, "Bu süreç içerisinde değişen bir şey olmayacak. Nihayetinde de yine biz aynı üye arkadaşlarımızla seçime gideceğiz. Kimi teveccüh edeceklerse onlarla hizmet edilecek" dedi.
İKİNCİ KEZ ERTELENDİ
ATSO Başkan Çetin Osman Budak, Türkiye genelinde oda ve borsaların seçimlerinin Mayıs ayında gerçekleştirilmek üzere ikinci kez ertelendiğini hatırlatarak, "Bu konu ile ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı konuya açıklık getirmiştir. Bakanımızın açıklaması NACE sisteminin güvenilirliği konusundaki düşüncelerimizi teyit etmiş bulunmaktadır.
Bakanımızın, 'Özellikle seçim takvimi belli olduktan sonra, bazı yayın organlarında NACE çalışmalarına tepkiler olduğu yönünde değerlendirmeler olduğu için bu ayrımın altını çizmek istiyorum. NACE kodlama çalışması büyük bir titizlikle sürdürülmüştür. NACE kodlaması ile ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı'na iletilen 18 bin itirazın 15 bininin haklı bulunarak düzeltmeler yapılmış, 3 bin tanesi ise haksız bulunmuştur. NACE'ye yönelik bir güven var. Bunun altını çizmek istiyorum' ifadesi, yeni sistemin objektif yönünü tekrar vurgulamaktadır. Meslek komitelerinin oluşturulmasının ardından bununla ilgili bazı itirazlar geldiğini dile getiren Bakan, gruplandırma sisteminde bazı noktalarda hatalar yapılmış olabileceği ve bunların düzeltilmesinin yararlı olacağı kanısına varıldığını belirtmiştir" dedi.
NACE sisteminde bir sektörde üretimden satışa kadar olan tüm aşamalarda faaliyet gösteren şirketler bir araya getirilerek sektörel bütünlüğün sağlanmasın amaçlandığını belirten Budak, "Böylece ilk kez Türkiye tüm sektörlerde işletmelerini sağlıklı bir şekilde sınıflandırarak tarım, ticaret, sanayi envanterlerini çıkarma imkanına kavuşmuştur. Yeni sistem, seçime dönük değil, sağlıklı sınıflandırma ve envanter yapılmasına dönük bir sistemdir. NACE kodlamasında yaklaşık yüzde 2 oranındaki hata payı çoğunlukla şirketlerin hatalı kod seçmelerinden kaynaklanmıştır" ifadelerini kullandı.
Meslek gruplandırmalarında ise sektörel toplulaştırmaya itirazların bir kısmının alt sektörlerin temsili ve seçime dönük kaygılara dayandığını belirten Budak şunları kaydetti:
"Mevcut gruplandırma sisteminde birbiriyle ilişkili iş kolları bir araya getirilmiştir. Odalar için belirlenmiş asgari üye sayısının oluşmadığı durumda grup oluşturulamamakta, bu iş kollarındaki üyeler en yakın gruba dahil edilmektedirler. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası için bu sayı 150'dir ve yönetmelik uyarınca Oda faal üye sayısına göre belirlenmiştir. Faal üye sayısı 25 bin ve üzeri olan Odalarda 200, altında olan Odalarda 150 şirketle grup oluşturulmaktadır. Bu gruplandırma yöntemi Türkiye geneli için geçerlidir ve doğru bir yaklaşımdır. Eski sistemde meslek gruplarının oluşumu Odaların inisiyatifine bırakılmaktaydı ve bir sistematiğe bağlı olmadan yapılmaktaydı. Oysa NACE ile ilk kez bir sistem mantığı getirilmiştir. İtiraz edilen bir yöntem olan üretim ve ticaret faaliyetlerinin bir araya getirilmesinde de sektör birlikteliği esas alınmıştır.Bu çerçevede itirazların sistemin özüne dokunulmadan nasıl dikkate alınıp, ne tür değişiklikler yapılabileceğini henüz bilmiyoruz. Bununla birlikte sistemin özüne dokunulmadan, daha etkin bir temsil mekanizması yaratmak üzere sağlıklı değişiklikler yapılabilirse bunun yararlı olacağına inanıyoruz. Böylece oda ve borsalarımızın seçim süreçleri herhangi bir önyargıya yer bırakmadan gerçekleştirilebilecektir. İzlenecek sürecin detayları belirlendiğinde değerlendirmelerimizi kamuoyu ve üyelerimizle paylaşacağız. Oda ve borsalarımız için hizmet esas, seçim teferruattır. Biz bu anlayışla daha iyi hizmet için çalışmaya devam edeceğiz."
(SK-CE-

29.01.2013 16:47:59 TSI

Editör: Wan Haber