Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, 2012 Aralık ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,38 olurken, ÜFE'de yüzde-0,12 oranında azalış gösterdiğini ve yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 6,16, üretici fiyatlarında yüzde 2,45 olarak gerçekleştiğini belirtti.
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak yaptığı yazılı açıklamada, iç talep artışının yüzde 0.5, altın hariç ihracat artışının yüzde 3.7, sanayi ihracatı artışının yüzde 2.6 olarak gerçekleştiği 2012 yılında yıllık TÜFE ve ÜFE'de düşük enflasyon rekoru kırıldığını bildirdi.Budak açıklamasında şunları kaydetti:
"Kasım ayında enerji fiyatlarına yapılan yüzde 29.5 oranındaki zam yıllık olarak TÜFE'de 1, ÜFE'de 2 puan artışa neden olmuştur. Enerji hariç yıllık TÜFE artışı yüzde 4.86'dır. ÜFE'de tarım enflasyonuyüzde 4.1, imalat sanayi enflasyonu ise yüzde 1.27'dir. Enerji zamlarına rağmen enflasyonda tarihi rekorlar kaydedilmiştir. Ekonomideki durgunluk enflasyon düşüşünü temkinli karşılamamıza neden olurken, başta inşaat sektöründeki KDV artışı olmak üzere vergi ve harçlara enflasyon oranının çok üzerinde artışlar yapılması 2013 yılı beklentilerimizi olumsuz yönde etkilemiştir. Diğer taraftan enflasyondaki düşüşe rağmen kredi faiz oranlarının halen çift hanelerde kalması da üzerinde durulması gereken bir konudur. Bu durumda enflasyondaki gerilemeden asıl kazançlı çıkan kesim finans sektörü, yabancı sermaye ve bankalar olmaktadır. Sonuç olarak, ekonomik durgunluk, enerji zammı, vergi artışları ve kredi faizlerinin yüksek kalması enflasyondaki başarıya gölge düşürmüştür."
Ekonomide durgunluk oluşturacak vergi artışlarından kaçınılması ve başta konut kredisi faizleri olmak üzere kredi faiz oranlarının düşürülmesi için çaba gösterilmesinin zorunlu olduğunu belirten Budak açıklamasında, "Aralık ayında enflasyona sebze ve meyve fiyatlarının en çok etkiyi yapmasına rağmen tarımda yıllık TÜFE artışı yüzde 3.9'da kalmıştır. TÜFE'de seçilmiş maddelere göre en yüksek artış yüzde 63,69 oranında salatalık ve yüzde 58,03 oranında patlıcanda olurken ÜFE'de yüzde 8,43 ile soğanda ve yüzde 5,83 ile demir veya alaşımsız çelikten teller de olmuştur. TÜFE'de yüzde0,18 ile mazot, ÜFE'de ise yüzde0,99 ile dizel yakıtı (motorin) aylık olarak en az artış veya en fazla düşüş gösteren maddeler olmuştur. TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 1,55 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşmiştir. Yıllık bazda ise en yüksek artış yüzde 11,37 ile konut harcama grubunda görülmüştür" sözlerine yer verdi. Bölgede TÜFE oranının aylık bazda yüzde-0,05 ve yıllık bazda yüzde 6,15 olarak gerçekleştiğini, Batı Akdeniz Bölgesinin aylık ve yıllık enflasyonda Türkiye ortalamasının altında kaldığını bildiren Budak şunları kaydetti:
"Antalya ilinin yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi ana harcama grupları itibariyle en yüksek aylık artışı haberleşme harcama grubunda görürken, Türkiye genelinde olduğu gibi yıllık en yüksek artışı konut grubunda görmüştür. Konut harcama grubunu yüzde 9,56 ile lokanta ve oteller, yüzde 9,52 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 9,03 ile çeşitli mal ve hizmetler grupları izlemiştir. 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi aylık bazda en düşük enflasyonun görüldüğü bölge olurken yıllık bazda TR22 (Balıkesir Çanakkale) ile birlikte 10'ncu bölge konumunda yer almıştır."
(SK-Y)

03.01.2013 14:20:28 TSI

Editör: Wan Haber