Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan bu sene grip salgını olmadığı için rahat bir sene geçirildiğini söyledi. Akhan, "Her sene gündemde olan bir enfeksiyon olayı yok. Bu sene rahat geçiyor diyebiliriz" dedi.
Prof. Dr. Sıla Akhan enfeksiyon hastalıkları grubuna giren ve bir çok kişi tarafından karıştırılan ve özellikle kış aylarında oldukça sık görülen griple ilgili önemli bilgiler verdi. Gripte temel noktanın ateş olup olmaması olduğuna dikkat çeken Akhan, virüslerin heryerde olduğu için yakalanmama şansının oldukça düşük olduğunu ancak hastalığın dinlenerek atlatılabileceğini belirtti. Akhan, "Gripte temel nokta ateş olup olmaması. Bütün hastalıklarda olduğu gibi korunma en önemli yöntem. Ne kadar buna hazırlıklı olursak, yaşımız ileriyse belli kronik rahatsızlıklarımız varsa grip aşısı yapılması gerekir. Aşı kişiyi bir sene boyunca koruyabilir" dedi.
Gribin şikayetlerinin bir çok hastalık gibi göründüğünü kaydeden Akhan, "Bir çok virüs gribal semptomlar gösterebilir. İlk başta kas ağrıları halsizlik iştahsızlık gibi belirtiler gribin içinde olabilir. Antibiyotik tedavisi gerektirmez. Vücudun dinlenmeye ihtiyacı vardır. Dinlenerek kurtulmak mümkün" diye konuştu. Gribe toplu halde yaşanılan her yede yakalanılabileceğin altını çizen Akhan, "Toplu halde yaşadığımız heryerde karşılaşabiliriz. Bireysel olarak korunabiliriz. Hastaysak başkalarına bulaştırmamaya özen göstermemeliyiz. C Vitamini ve meyvelerle destek tedavisi yapabiliriz. Öncesinde yapabileceğimiz pek bir şey yok. Aşı herkese önermiyoruz. Virüs yapısını değiştirebilir. Kişi yıl içinde defalarca gribe yakalanabilir. Antibiyotik bakteriler için bir tedavi. Grip viral bir hastalık. Bunda da temel tedavi şekli vücudun kendi dinlendirmesini sağlamak" ifadelerini kullandı.
BU SENE GRİP AÇISINDAN RAHAT
Prof. Dr. Akhan bu sene hiç bir salgın yaşanmadığını söyleyerek şöyle konuştu: "Nezle ve grip farklı kişi için baktığımızda özellikle ateşini kontrol etmesinde fayda var. Belli yaşın üzerinde kişilerde ağır geçebilir. Her sene yapısal olarak değişiyor vücut aşılar da yenileniyor. O sene için korur. Kronik hastalara ve 65 yaş üzerine öneriyoruz. Normal sağlıklı bireylere önermiyoruz. Bazen büyük salgınlar beklendiği zaman herkesin aşılanması önerilebilir. Geçen sene de böyle olmuştu. O zaman virüsün yapısında antijenik yapıya dönüştü. Artık salgın beklentimiz yok. Bu sene oldukça sakin geçiyor. Her sene gündemde olan bir enfeksiyon olayı yok. Bu sene rahat geçiyor diyebiliriz."
(MA-ÖK-Y)

18.01.2013 13:06:34 TSI

Editör: Wan Haber