Cüzdanları ve para kasaları olmayan küçük pazarcılar, sattıkları ürünlerden elde ettikleri parayı, yat, kat, araba almadan, dar gelirli kardeşleri arasında paylaşmaya karar verdiler.

Van Haber

Şefkat Anaokulu bahçesinde kurulan pazarda iğneden ipliğe ne arasanız vardı. Mevsim meyvelerinden tutun, tatlılara, çerezden tutun el işlerine, yani temel ihtiyaç olarak aradığınız her ürünü bu pazarda bulmanız mümkündü.

Zabıtanın gezmediği, maliye memurlarının kontrole çıkmadığı pazarda, pazarcıların..! iş yeri ruhsatları da yoktu.

Paranın rengiyle ilk kez tanışan pazarcılar avazları çıktığı kadar ‘amcalar, teyzeler, ağabeyler… gelin gelin, ucuz ve taze mallar burada ‘ diye bağırıyorlardı.

Vanlı tüketicilerle ilk kez buluşan pazarcıların bu çığlıkları, kirlilikten öte bir melodi gibi kulakları tırmalıyordu. Onlar bağırdıkça daha çok müşteri çekiyorlardı, onlar sattıkça daha çok seviniyorlardı ve onlar kendilerine uzatılan paraları gördükçe, para kazanmanın zorluklarını daha iyi anlıyorlardı.

ÜRÜNLER BELKİ DEĞİL AMA PAZARCILARIN GÖNÜLLERİ NATURELDİ

Milli Eğitim müdürlüğüne bağlı Şefkat Ana Okulu yöneticileri, Van’da alışagelmişin dışında bir etkinliğe ev sahipliği yaptılar.

Okulun bahçesine kurdukları tezgâhlarda, 5-7 yaş grubu çocukları pazarcılık mesleğiyle buluşturdular.

200 mevcudu bulunan okulda 11 öğretmenin refakatinde, evden getirdikleri ürünleri, kurulan tezgahlarda öğrenci velilerine ve çevre sakinlerine sattılar.

Sebzeden, meyveye, tatlıdan çereze, kırtasiyeden el işlerine ne isterseniz o tezgahlarda vardı.

Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki kez kurulan Pazar yerinde, yüzlerce ürün satılırken, öğrenci velileri ve çevre sakinleri de etkinliğe büyük ilgi gösterdi. Van milli eğitim müdürü Mucip Kına’nın da gezdiği etkinlik öğrenci velileri ve yöneticilerin büyük beğenisini kazandı.

Küçük yaşlarına rağmen Pazar ve Pazar ekonomisiyle ilk kez tanışan minikler, bir yandan ürünlerini çabuk satıp paraya dönüştüreninin telaşı yaşarlarken diğer yandan, para kazanmanın, para saymanın ve para üstü vermenin de sanatını öğrendiler.

 

BU, MİNİKİLERİN İLK MARİFETLERİ DEĞİL.

Çocuklara verdiği eğitim anlayışıyla adından söz ettiren Van Şefkat Anaokulu, bundan önce de veliler arasında düzenlediği masa tenisi turnuvasıyla, öğrenci ve öğrenci velilerini bir araya getirmiş ve takdirleri üzerinde toplamıştı.

Yaptığı etkinliklerle, öğrencilerini hayatın gerçekliğiyle buluşturan Şefkat anaokulu müdürü  Mecit İlkan, düzenledikleri etkinlikle ilgili Van haber’e yaptığı açıklamada, bu tür etkinliklerin sonuncusunun da 23 Mayıs 2013 tarihinde yapılacağını söyledi.

Okul müdürü İlkan; ”Okullarda verilen eğitimin özü hayatı çocuklara anlatmaktır. Bizde bundan hareketle çocuklarımızı hayatın gerçekliğiyle buluşturmak için bu tür etkinlikler yapıyoruz. Çocuklarımızın da büyük keyif aldıkları bu tür etkinliklerde hem çocuklarımıza yaşamı anlatıyoruz hem de hayatın zorluklarını bir nebze de olsa öğrenmelerini sağlıyoruz” dedi.

Söz konusu etkinlikle, çocukları parayla tanıştırdıklarını da söyleyen İlkan ” dikkat ettiyseniz, öğrencilerimiz ürünlerini bir an önce satabilmek için büyük bir rekabet içine girdiler. para almayı öğrendiler, para saymayı ve para üstü vermeyi öğrendiler. Ellerinde bulunan ürünleri satmayı çözdüler. Bunları kitaplarla, derslerle belki de anlatmasınız. amacımız çocuklarımızın pratikle tanışmasıydı” dedi.

Şefkat Anaokulu müdürü Mecit İlkan , Söz konusu etkinliğin başarıya son bulduğunu, büyük beğeni topladığını belirterek sözlerini şu sözlerle noktaladı.”Bu başarının mimarları, okulumuzda görev yapan 11 öğretmen arkadaşımız ve diğer görevlilerdir. Kafalarında şekillendirdikleri hayalleri gerçekleştirdiler. Öğrencilerimizin pazarcı rolüne büründükleri bu pazarda elde edilen gelirler, farklı okullarda okuyan dar gelirli öğrencilerin ihtiyaçları için kullanılacak. Velilerimize de bunu söyledik onlarda bu yaklaşımı memnuniyetle karşıladılar.”

 

TEZGAHLAR BOŞALDI, CEPTE BEŞ PARA YOK..!

 

Van Şefkat Anaokulu bahçesinde, 200 minik pazarcının, sabah 10 sıralarında kurulduğu ve öğrencilerin kendi olanaklarıyla temin ettikleri ürünler, pazarın ikinci seansında beklenenden önce tükendi.

Öğrenci velileri ve çevre sakinlerinden oluşan tüketicilerin yoğun ilgi gösterdiği pazarda, tezgahtaki ürünler minik pazarcıların, azimli ticaret anlayışıyla erkenden tükenirken, satılan ürünlerden elde edilen paralarda öğretmenler tarafından toplanıp kayıt altına alındı.

Farklı okullardaki dar gelirli öğrencilerin ihtiyaçlarında kullanılmak üzere, paralar güvence altına alınırken, pazarın büyük esnafları..! elleri ve cepleri boş bir şekilde evlerine döndüler.

Pazar sonrası, okul bahçesinde arkadaşlarıyla sıkı bir Pazar ve atış kritiğine başlayan çocuklar, evlerine doğru yol alırlarken, çocukça tebessümleriyle güle oynaya Pazar yerinde ayrıldılar.

Umarız, minik yüreklerin Pazarcılık  ruhu, büyük pazarcılar içinde bir örnek temsil eder.

Editör: Wan Haber