Kütahya Belediyesi, Zafer Havalimanı'na servis yapan Havaş'ın servis otobüslerinin "Trafiği yoğunlaştırdığı" gerekçesiyle kent merkezine girmesine izin vermiyor.
Kütahya Belediyesi tarafından toplu taşıma sistemi başta olmak üzere, yol ve kaldırım düzenlemeleri gibi şimdiye kadar uygulamaya sokulan ve vatandaşın şikayetine rağmen ısrar edilen bazı uygulamalara bir yenisi daha eklendi. Vatandaş tarafından, "hayatı zorlaştıran uygulamalar" olarak tabir edilen uygulamanın yenisi, Zafer Havalimanı'na servis yapan otobüslerin, "Trafiği yoğunlaştırdığı" gerekçesiyle kent merkezine girmesi yasaklandı.
Tüm Türkiye'de, havalimanlarının bulunduğu kentlerde yer hizmetlerini veren bir kurum olan Havaş, Zafer Bölgesel Havalimanı faaliyete geçtikten sonra bir ayrıcalık yaparak servis hizmetini Kütahya'dan başlattı. Servis hizmeti başladığında kent merkezinde havalimanı yolcularını getirip götüren Havaş'ın servis otobüslerinin, trafiği yoğunlaştırdığı gerekçesiyle belediye tarafından kent merkezine girmesinin yasaklanması tepkilere neden oluyor.
Kentin uç noktalarından yeni otogara direk toplu taşıma güzergahı olmaması ve sadece Müftülüğün arkasındaki transfer merkezinden halk otobüslerinin otogara servis yapmasını tepkiyle karşılayan halk, havalimanı servisi için alınan yeni kararı da anlayabilmiş değil. Konuyla ilgili gazetemize bir değerlendirme yapan Uygar Turizm firması Kütahya Şube sorumlusu Mustafa Uçak, Havaş'ın İstanbul gibi trafiğin had safhada yaşandığı bir yerde bile, Taksim gibi merkezi bir yerde servis durağının bulunduğunu; yine Ankara'da Ulus gibi bir merkezde servis durağının bulunduğunu aktararak, "Yetkililerimizden bu kararı bir daha gözden geçirmelerini istiyoruz" dedi.
Belediye'nin havalimanına ücretsiz servis yapacağının konuşulduğunu, ancak bunun uygulamasının henüz başlamadığını dile getiren Uçak, şöyle konuştu: "Havaş, havalimanlarında yaptığı çok sayıda hizmetin yanı sıra, servis konusunda da son derece başarılı hizmet veren bir kurum. Zafer Havalimanı bölgesel olmasına karşılık, servis hizmetini bir ayrıcalık yaparak Kütahya'dan başlatan firmanın servislerini, trafiği yoğunlaştırdığı gerekçesiyle kent merkezine sokmamak anlamsız. Şu an Havaş'ın servisleri Otogardan, çevre yolu üzerinden, istasyon istikametinden havalimanına gelip gidiyor. Sabah saat 8:00'da uçuşu olan bir vatandaş en az iki saat önceden, yani saat 6:00'da bu servislere binmek zorunda. Zaten halk otobüsü servisleri 7:00'da başlıyor. Dolayısıyla bu vatandaşı mağdur eder."
Bunun havalimanın çalışmasına bir engel olacağına işaret eden Uçak, "Halkımız olsun, yetkililerimiz olsun, havalimanına Kütahya'nın sahip çıkmadığı yönünde eleştiriler yaptık. Burasının ilimiz için büyük avantaj olduğunu her platformda dile getirdik. Burasının daha çalışır hale gelmesi, havayolunun vatandaşa özendirilmesi gerekirken, bu tür uygulamalar halkımızı soğutur. Belirli saatlerde yapılan servisler kent trafiğini nasıl yoğunlaştırır anlamıyorum. Kütahya'nın trafiği, İstanbul ve Ankara gibi illerin trafiğinden daha mı fazla? Yetkililerin bu konuda gereken düzenlemeyi yapmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.
(EFE)

14.01.2013 16:35:17 TSI

Editör: Wan Haber