Çatak ilçesine 35 kilometre uzaklıktaki 300 haneli Uzuntekne köyünde yakınlarda baz istasyonu olmadığı için cep telefonları çekmeyen ve normal kablolu telefonları da bulunmayan vatandaşlar, sinyal yakalamak için büyük çaba harcıyor. Zaman zaman damların üzerinde, zaman zaman da köy çıkışında cep telefonu sinyali yakalayabilen köylüler, kendilerince geliştirdikleri tekniklerle cep telefonlarını kullanabiliyor.

Köylüler, muhtarın tesadüfen geliştirdiği bir sistemle belirli zamanlarda cep telefonu sinyali yakalayabiliyor. Cep telefonlarının bulunduğu noktaya tencere kapağı ve tepsiler yerleştiren köylüler, bunun sinyal gücünü artırdığını belirterek yetkililerden yardım istedi.

Köy muhtarı Necdet Şimşek, pencereye taktıkları çanaklar olmazsa telefonlarının çekmediğini söyledi. Kar yağınca bu sinyallerin de gittiğini ifade eden Şimşek, “Kar yağıp yollarımız da kapanınca 4 köyde yaşayan 600 nüfusun dünya ile bağlantısı kesilir. Şu anda dünyaya bağlantımız bu iki çanaktır” dedi.

Köylerinde telefon çekmediğini ifade eden Şimşek, “Özellikle kış aylarında çok sıkıntı çekiyoruz. Kar yağdıktan sonra yollarımız 10 ile 20 gün arasında kapanıyor. Hal böyle olunca da dünya ile irtibatımız kesiliyor. Burada 4 köy var. Yaklaşık 600 nüfus var. Hastamız olduğunda ya da dışarıda ölen ya da hastalanan biri olsa biz onu 1 hafta sonra duyuyoruz. Yetkililerden en azından köyümüze seyyar uydu cihazı getirmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

""

Köylüler de sistemi evlerinde uygulayarak dünya ile bağlantı kurmaya çalıştıklarını belirterek, 4 köyde 600 hane bulunduğunu ve abone sayısının fazla olduğunu ifade ederek baz istasyonu kurulmasını istedi.

Editör: Wan Haber