Antalya'da, dört yıl önce, "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle 18 yaşındaki oğlu vurulan ve vuran polisin tahliye olmasına tepki gösteren baba Haşim Gemik, amaçlarının intikam değil başka Çağdaş'ların ölmemesi için mücadele olduğunu söyledi.
Antalya Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Şube Yunus timlerinde görevli 13 yıllık polis Mehmet E, Gemik'in "Dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle ateş etti. Gemik, 27 Ekim 2008 tarihinde meydana gelen olayda ensesinden tek kurşunla vurularak öldü.
Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan Mehmet E, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ancak bu ceza, indirim uygulanarak 16 yıl 8 ay hapse çevrildi. Mahkeme, hayati bölgelere ateş eden polisin, sonucun bu olacağını öngörmesi gerektiğini belirterek, 'olası kastla öldürme' suçundan işlem yaptı. Karara itirazın ardından polis hakkında verilen ceza, Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'nce, 'Suç niteliğinde yanılgıya düşüldüğü' gerekçesiyle bozuldu.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararının ulaşmasının ardından dava Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü. Savunmaların ardından mahkeme heyeti, 'suçun işleniş biçimi ve suç işlemede kullanılan araç ve yöntemler göz önünde bulundurularak' takdiren alt sınırdan ceza tayini suretiyle sanığın 12 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, mahkemedeki olumlu hal ve tavrı indirim sebebi kabul edilerek bu cezanın 10 yıla düşürülmesine karar verdiğini açıkladı. Polisin hapiste geçirdiği süreleri göz önüne alarak tahliyesine karar veren mahkeme, yurt dışına çıkış yasağı koydu.

İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE GİDECEĞİZ
Çağdaş Gemlik'i vuran polisin tahliye edilmesi Avukat Münip Ermiş ve baba Haşim Gemik tarafından tepkiyle karşılandı.
Avukat Munip Ermiş de, "nihai karardır yasanın değişmesi tahliyenin yolunu açmıştır adalet sağlanmadı pankart asan üniversite öğrencilerine 15 yıl hapis isteniyor adam öldüren polis 4 yılda çıkıyor. Anayasa Mahkemesine ardından da İnsan Hakları Mahkemesine gideceğiz" dedi.
Baba Haşim Gemik de, 4 yılın sonunda bu kararı beklemediklerini, kararın kendilerini yıktığını söyledi. Annenin ve kendisinin yıkıldığını belirten baba Gemik, şunları söyledi: "Adalet yanlış yapmıştır bizim amacımız intikam değil başka Çağdaşlar ölmesin mücadelesi. Bu kararla polisin adam vurmasının önü açılmıştır. Polise adam vurabilirsiniz denmiştir. Polis düşünmeyecek artık"
Acılı baba kararın değişmesi için her yola başvuracağını ve
gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gideceklerini söyledi.
(SÇ-HO-Y)

05.12.2012 15:33:20 TSI

Editör: Wan Haber