Bilim adamları yıllardır gözlerimizin en hassas parçası retinaların zaman geçtikçe dejenerasyona uğramasına karşı bir önlem bulmaya çalışıyor. Şu ana kadar ki en pratik çözümler gözlerin arkasına uzanan cihazlarla kablolar kullanmak olmuştu. Ama araştırmacıların yeni geliştirdiği uygulama ile çok daha doğal ve basit bir şekilde gözlerimiz korunabilecek. Yeni yöntemle Işığa hassas geliştirilen materyalin retinaya implant edilmesiyle görüş kaybının en azından bir miktar önüne geçmek mümkün oluyor.

Peki bu nasıl oluyor?

Bilim adamlarının geliştirdiği biyo-uyumlu malzeme ile (bu işlemde ipek) birlikte iletken polimer ve organik yarı iletken ile sinir hücrelerine elektrik gönderiliyor. Bundan önce kullanılan fotovoltalik cihazlarda ya çok parlak ışığa ihtiyaç duyuluyordu yada olağan dışı ışık dalgaları olmadan cihazlar işlev görmüyordu. Yeni geliştirilen yöntem ile gündelik hayatta kullanılabilecek bir teknoloji üretilmiş oldu.

 İlk deneyler umut vaat edici

Bununla birlikte yeni yönteminde sınırları var. Yapılan açıklamaya göre implantın yapıldığı deney farelerinin düşük ışıklara maruz kaldıklarında hiçbir gelişme göstermediği açıklandı. Bunun sebebi ise ışığa duyarlı materyalin tetiklenmemesi olarak gösterildi. Ama yüksek parlaklıklardaki ışıklarda farelerin sağlıklı bir hayvan kadar tepki verdikleri ifade edildi. Bununla birlikte implantların organik materyalden yapılması sayesinde altı ay boyunca kullanılabildiği ve hiçbir dokuya zarar vermediği belirtildi./iha

Editör: Wan Haber