140 öğrencinin barındırıldığı pansiyon binası, depremlerde hasar görünce,140 öğrenci kaderleriyle baş başa bırakıldı, öğrencilerden kimileri yakınlarının yanına, kimileri cemaatlere ait yurtlara yerleşti, geri kalan 56 öğrenci ise çaresizlikten derslik olarak kullanılan binaya sığındı.

 

Haber: İshak KARA/ÖZEL

 

Van milli eğitim camiasının neresinden tutmaya kalkışırsanız elinizde kalıyor.

 

Her gün yeni bir skandal haberle medya sayfalarını dolduran Van il milli eğitim camiasının marifetleri, bu kez de Van ili Gürpınar İlçesi Çok Programlı Lisesi ( ÇPL) ile Gürpınar Anadolu Lisesi’nde yaşanan sıkıntılarla gündeme geldi.

 

Söz konusu lisede bir yılı aşkın zamandır süregelen sıkıntılar öğrencileri ve velileri çileden çıkarırken, kentin bürokrasisinden ses seda çıkmıyor.

 

CUMHURİYETİN ÖĞRENCİLERİ TUVALETTE BANYO YAPIYOR

 

Van-Gürpınar ilçesi ÇPL’ ve Anadolu Lisesi’nde sorunlar depremden önce de vardı. Ancak 23 Ekim ve 09 Kasım 2011 tarihinde yaşanan depremlerden sonra, sorunlar içinden çıkılmaz bir hal aldı.

 

Yaşanan depremlerle birlikte 140 erkek öğrencinin  yatılı olarak barındığı pansiyon binası hasar gördü. Binanın hasar görmesiyle birlikte, il ve ilçe erkanı yurt olarak kullanılan binanın boşaltılmasına karar verdi.

 ""

Binanın boşaltılmasıyla birlikte, 140 yatılı öğrenci barınabilecekleri yer arayışına başladılar. Öğrencilerin yarısı yani 64 kişiden kimileri tanıdıklarının yanına yerleşirken, kimileri de ilçede bulunan cemaatlere ait yurt ve pansiyonlarda yer bulabildiler.

 

Maddi durumları iyi olmayan ve çoğunluğu il dışında kalan 56 öğrenci ise orta yerde kaldı. Ne gidebilecekleri bir tanıdıkları ne de onları kabul edecek yurtlar vardı.

 

Depremler sonrasında yaşanan ağır kış koşullarına rağmen, okumakta ısrar eden ÇPL ve Anadolu Lisesi öğrencileri ilçe kaymakamlığına ve ilçe milli eğitim yetkililerine başvurarak barınacak yer talebinde bulundular.

 

Yetkililer, öğrencilerin bu başvurusu üzerine barınmaları için, okul binası yanında bulunan ve derslik olarak kullanılan binayı gösterdiler. Dışarıda kalmaktansa, derslik olarak kullanılan binada barınmayı kabul eden öğrenciler, üç beş parça eşyalarını yanlarına alıp, kendilerine gösterilen binaya yerleştiler.

 

Eğitimlerini tamamlama adına, söz konusu binaya yerleşen öğrenciler, bir yılı aşkındır çok zor şartlar altında barınmalarını sürdürüyorlar.

25 metrekarelik alanda, 18 öğrencinin bir odada yatırıldığı bina tek kattan oluşuyordu. Cezaevleri koğuşlarını andıran odalarda banyo bulunmadığı için öğrenciler banyo ve yıkanma ihtiyaçlarını tuvaletlerde gideriyorlardı.

 

Öğrencilerin yaşadığı kötü yaşam koşulları ve trajedi İlçe Kaymakamlığına ve Milli Eğitim yetkililerine iletildi ve öğrenci dernekleriyle velilerin gündeminde hiç düşmedi.

 


‘ÇOCUKLARIMIZ CEZAEVİ HAYATI YAŞIYOR’

 

Gürpınar ilçesinde öğrencilerin yaşadığı sıkıntılar, öğrenci dernekleri temsilcileri tarafından dile getirildi.

 

Bu derneklerden biri de ‘Tüm Öğrenci velileri Dayanışma Derneği ‘( ÖVDER ) idi.

 

Derneğin Van Şube Başkanı Fatih Rıfat Aras, Van Haber’e yaptığı açıklamada” konuyu İlçede bulunan bütün yetkililere bildirmemize rağmen öğrencilerimiz okul derslik bölümüne yani 25 Metre karelik alana 18 öğrenciyi tek odaya yerleştirdiler. Bu şekilde yatakhane sorunları koğuş sistemiyle cezaevi koşullarını aratmayan bir boyuta ulaşmıştır.

Okulda hali hazırda başta Sağlık, Hijyen, Banyo. Wc sorunu yaşanırken 21. yüzyılda öğrenciler üstü açık bir wc’de banyo yapmaya mecbur edilmişlerdir.” Dedi

 

 ""

Bir çok öğrencinin il dışında geldiğini ve bu öğrencilerin barınma sorunları olduğunu söyleyen Aras, sözlerini şöyle sürdürdü.”Yerli olmayan Başta çevre il ve ilçelerden gelen öğrencilerin karşılaştıkları bu sorunları defalarca dile getirmemize rağmen öğrenciler adete cezalandırıldı. Hakkari ve İlçelerinden yaklaşık 25 öğrenci bulunmakta, bu öğrenciler bu okulu Sözde sınavla kazanıp gelmelerine rağmen devletin sunduğu olanaklardan yoksun ders başı yapıyorlar. Türkiye’de bütün Milli Eğitim Müfredatı aynıdır. “

 

“ÜÇ KATLI BİNANIN İKİ KAT’I BOŞ”

 

İlçede hizmet veren ve bir katında kız öğrencilerin pansiyon olarak kullandığı, üç katlı binanın iki kat’ının boş kalmasının öğrencileri cezalandırma olduğunu söyleyen Aras, açıklamasının devamında “hali hazırda İlçede 2 girişi olan ve 3 katlı bir adet Kız pansiyonu bulunmakta bu pansiyonun 2 katı kullanılmıyor. 100 kişilik pansiyonda 60 kız öğrenci barındırılıyor. Bu pansiyonu ikiye bölüp bir bölümünü kız diğer bölümünü ise erkek pansiyonu yapmayı planlıyoruz. Çözüm adına kız yurdunun ikiye bölünmesi bir tarafa dışarıda kalan mağdur çocukların barınma ihtiyaçlarının karşılanması için böyle bir talepte bulunduk ve orada doğacak masrafları öğrenci velileri ve Övder olarak karşılamaya hazır olduğumuzu söylememize rağmen Başta Okul ve Yurt müdürü, İlçe milli eğitim müdürü çözümsüzlükte direttiler. Anayasada Eğitim ve Öğretimde Fırsat eşitlik ilkesine ters düşmüşlerdir. Biz öğrenci velileri olarak kazanılmış hakların bir an önce öğrencilerimize iade edilmesini talep ediyoruz. Sonuç alamadığımız takdirde hukuki ve demokratik haklarımızı kullanacağımızı belirtiyoruz. “ dedi.

 

Kötü yaşam koşulları nedeniyle öğrencilerin hastalandıkları ve hastaneye kaldırıldıklarını söyleyen VÖDEV başkanı Aras sözlerini şu cümlelerle noktaladı

 ""

 

“Kötü yaşam koşulları nedeniyle hastalanan öğrencilerimiz var. Velat ve Mahsun Cengiz kardeşler kötü barınma ve yeteri beslenmemeden dolayı hastaneye başvurduklarını belirttiler. 2 yıl önce aynı okulda aynı sorunların olduğunu bu konunun basına yansımasından sonra, Kaymakamın yazılı emri olmasına için aynı okul Müdürü geri adım atmak zorunda kaldı

 


ÖĞRENCİ VELİLERİ:’ SURYELİLER KADAR OLAMADIK’

 

Gürpınar ÇPL ve Anadolu Lisesi öğrencilerinin sorunları velilerin de gündemine oturmuş çocuklarına keyfi uygulama yapıldığını söyleyen öğrenci velilerinden İbrahim Cengiz;”

 

“Burada bir keyfi uygulama vardır. Benim 2 öğrencim var bu okulda Mahsun ve Velat geçen ayın başından beri sağlık sorunları baş gösterdi. Halen tedavi görmektedirler. 18 kişilik sınıflarda yeterli hava almadıkları gibi derste çalışmamaktalar, banyolarını ise tuvalette yapmaktadırlar. Bu davranışları hukuk dışı görüyoruz. Bu haklarının bir an önce geri verilmesini istiyoruz. Devlet Suriyelilere ve yurtdışından gelen insanlara bu hakları tanırken Van Gürpınar dışında çevre il, ilçe ve köylerinden gelen benim ve benim gibi birçok öğrencinin kazanmış olduğu haklarını ellerinden alarak cemaatlere gitmeleri için cezalandırdıkları bunu red etmemizi söylediğimiz zamanda öğrenciler bu gibi kötü bir muameleye maruz kalmaktadırlar. Burada yöneticilerin görevini kötüye kullandığını çocukların anayasal hakları olan eğitimde eşitlik haklarını ellerinden alınmış, bunun hukuk dışı bir davranış olduğunu belirtiyorum. “ dedi.

 ""

 

ÖĞRENCİLER; SORUNLARINI DİNLEYECEK YETKİLİ ARIYOR

 

Gürpınar ilçesinde okuyan öğrenciler ise yaşadıkları zorlukları Van haber mikrofonları aracılığıyla yetkililere duyurdu.

 


Engin Saka – Okul Temsilcisi,  Yemekler düzenli gelmediğinden şikayetçi olan Saka yemeklerin geliş saatlerinin belli olmadığını, derslerinin boş olduğu durumlarda yurt olarak kullandıkları Dersliklere giremediklerini, 18 kişinin bir oda kullandıklarını belirtti. Saka, öğrencilerin genellikle dışardan gelen öğrenciler olduğunu, öğrencilerin düzenli banyo yapamadıklarını, bunun yanında il ilçelerden gelen bazı öğrencilerin daha önce namaz kıldıklarını ancak dersliklerde barınma olduğundan dolayı ibadetlerini yarıda bırakmak zorunda kaldıklarını kimsenin bizimle ilgilenmediğini, nöbetçi öğretmeninin düzenli olarak bizimle kalmadıklarını belirtti. Saka, Deprem zamanında bizi aldıkları yurdunu şimdi yıkma kararı çıktığı için 400 gündür yıkılmayı bekliyor. 6 kişinin bir dolap kullandığı koğuşlarda temizliğin olmadığı sağlık sorunlarını baş gösterdiğini belirterek,

 


Erol Ülger ;Yurt olarak kullanılan sınıfın yanı derslik sorumlusu ise, bizim buraya girilemez yıkım kararı çıkınca bunlar mecbur bizi buraya talim ettiler. Bu imkanlarla yaşamak zor. Temizlik hijyen sıfır olduğunu belirten ülger, 1 sınıfta 9 çift kişilik ranzalar bulunmakta bir derslikte ( koğuşta)  18 kişinin kaldığını ve sabaha kadar havasızlıktan pis kokulardan dolayı yatamadıklarını belirtti. Banyo için tuvalete termosifon takmışlar banyo ihtiyacımızı yine Hijyenden uzak Wc de karşılıyoruz.. 2 Tuvalet Banyo yapılmış geriye kalan 4 Wc ise diğer ihtiyaçlar için kullanıyoruz. Lavaboya bir tane Çamaşır makinesi bırakmışlar. Ama makineyi de düzenli olarak kullanamıyoruz.  Ders saati boş olduğu zaman bu soğukta içeri girmemize izin verilmiyor.

 


Yakup Melet Okul Temsilcisi, Okulumuzun en büyük sorunu barınma sorunudur. Arkadaşlarımızın banyo yapma yeri yok, Lavaboda banyo yapılıyor. Bazen su sıkıntısı yaşanıyor. Yemekler düzenli değil, 40–45 arkadaş bir sınıfta kalıyor bazen nerdeyse bazen 2 arkadaş bir yatakta yatıyor. Bu gibi sorunlarla boğuşuyoruz. Çoğu arkadaşımız hafta sonu köylerine veya ilçelerine gitmek zorunda kalıyor. Banyo vs ihtiyaçlarını karşılamak için,

 


Yusuf Çakan ( Yüksekova ) akçalı köyünden gelmiş, çok sıkıntılarının olduğunu belirten çakan çözüm taraftarı kimseyi yanlarından göremediklerinden yakındı. Temizlik, Banyo, Yatma, Yeme içme gibi birçok sorunumuz var ve de devam ediyor.

 


Zübeyir Cengiz ( Şemdinli ) Arkadaşların dediği gibi, Banyo, Temizlik sorunu ve en önemlisi barınma sorunumuzun bir an önce çözüm bulmasını istiyoruz. Ben buradan her hafta sonu Şemdinli’ye gidemiyorum. İlçemize 5 saat uzaklıktayım. Böyle devam ederse okulu bırakmayı bile düşünebilirim dedi. 

Editör: Wan Haber