Van'da meydana gelen iki büyük depremde hasar gören bir çok binadan biri olan Türk Telekom binası, depremin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen halen olduğu gibi duruyor. Kentin en işlek yerinde olan bina hem görüntü kirliliği oluşturuyor hem de çökme ihtimali bulunduğu için vatandaşların can güvenliğini tehdit ediyor. Orta hasar raporu alan ve kullanılmasında risk var denilen Türk Telekom binasının içinde bulunduğu durum vatandaşların tepkisine neden oluyor. Orta hasar raporu alan binaların güçlendirme süresi 31.12.2014 yılında sona erdiği için otomatikman ağır hasarlı raporu alıyor ve yıkılması gerekiyor.

"Orta Hasarlı ve Kullanılmasında Risk Var"
Risk taşıyan resmi kurumların yıkılma talepleri kendilerine ulaştığı takdirde yıktıklarını söyleyen İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Osman Uçar, Türk Telekom binasının kendilerine gelen raporda orta hasarlı olarak göründüğünü ve "kullanılmasında risk var" ifadesi olduğunu belirtti. Uçar, "Telekom binasıyla alakalı resmi binaların ön hasar tespit çalışmaları ve ekonomiye destek veren ilgili teknik elamanlarla yapılmış. Ön hasar tespit çalışmalarında sonra kesin hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Kesin hasar tespit çalışmalarının resmi kurumların büyük bir kısmının tamamını Çevre ve Şehircilik yapmış. Bahsettiğimiz sanat sokağında bulunan Türk Telekom binasının eski ismi ile PTT binası, bize gelen raporda orta hasarlı ve kullanılmasında risk var diye ifade var. Orta hasarlıların güçlendirme süresi 31.12.2014 tarihinde sona ermiştir. Dolayısıyla belirlenen yasal süresi içerisinde  orta hasarlı binalar güçlendirilmemişse otomatikman o süreden sonra ağır hasarlı olarak yükümü ile değerlendiriliyor ve yıkılması gerekiyor. Risk taşıyan resmi kurumların yıkılma talepleri bize ulaşırsa biz onları yıktırıyoruz." dedi.

3-665.jpg

"Bu Bir Utançtır"
Sanat Sokağı gibi, Van'ın en işlek yerinde böyle görüntünün olmasından duydukları rahatsızlığı dile getiren vatandaşlar ise, "Her gün burada neredeyse binlerce insan geçip gidiyor. Olur da çökerse, vatandaşlar zarar görürse bunu hesabını kim verecek. Hem insan hayatını tehlikeye atıyor hem de Van'a yakışmıyor. Büyükşehir olmuş bir ilin en işlek caddesinde böyle bir görüntünün olması utançtır, başkada bir şey değil. Yetkili mercilerin buna biran önce çözüm bulması gerekiyor." ifadelerini kullandı. (Merkür Haber - Ferit Erçin)

4-515.jpg

Editör: Wan Haber