Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, 2012 yılının son üretim verisi olan aralık ayı sanayi üretiminin, beklentilerin ötesinde düşük geldiğini söyledi.
Aralık ayında sanayi üretimine ilişkin tahminlerin çok az bir artış yönünde olduğunu belirten Sönmez, "Oysa sanayi üretimi aralık ayında yüzde 3.8 geriledi. Böylece yılın son çeyreğinde üretim artışı yüzde 0.6 oldu. Yılın genelinde ortalama sanayi üretimi artışı yüzde 2.3 olarak gerçekleşti. Bu da Türkiye ekonomisinin 2012 yılında revize edilerek yüzde 3'e çekilen resmi tahminin altında, yüzde 2.7 civarında büyüdüğünün işareti" dedi.
Yıl genelinde sanayi üretimindeki dalgalanmaya bakınca istikrarsız bir tablo gördüklerini belirten Celal Sönmez, şunları söyledi:
"Özellikle yılın son iki çeyreğinde dalgalanma aralığı arttı. Temmuzda yüzde 3,4 artan sanayi üretimi ağustosta yüzde 1.8 daraldı; Eylülde yüzde 6.2 arttı, ekimde yüzde 5.7 daraldı; kasımda yüzde 11.3 artı ve aralıkta yüzde 3.8 daraldı. Bu dur-kalk hali, sanayide ciddi bir yorgunluğa sebep oluyor. Son dört ayda, vergi artışı beklentisiyle üretimde gaza basan tütün sektörünün etkisi olmasa, sanayi üretimi daha düşük seviyelere gelirdi."
2012'de iç talebin ekonomiye katkı yapmadığını, ihracatın katkısının da yılın sonuna doğru düşüşe geçtiğini belirten Sönmez, 2013 yılının en önemli meselesinin iç ve dış talebin birlikte katkı yaptığı, dengeli bir büyüme hızı yakalamak olduğunun altını çizdi.
(MŞ)

08.02.2013 16:52:01 TSI

Editör: Wan Haber