Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Ocak ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1.65 ile beklentilerin üzerinde arttığını belirterek, "Bu gelişmede gıda fiyatlarının yüzde 4.27 yükselmesi etkili oldu. Bu rakam, Ocak ayları itibariyle önceki beş yılın ortalaması olan yüzde 1.62'nin oldukça üzerinde" dedi.
Yüzde 1.65'lik Ocak ayı enflasyonuna gıda fiyatlarının 1 puan civarında etki yaptığını, kalan artışın ise alkol ve tütün ürünleriyle altından geldiğini ifade eden Celal Sönmez, şunları söyledi:
"Domates, patlıcan ve biberin, Ocak ayında fiyatı en çok artan üç ürün olması enteresan. Sigara fiyatlarında vergi nedeniyle yaşanan yüzde 15.08'lik bir artış görüyoruz. Merkez Bankası'nın yılın ilk  enflasyon raporunda işlenmiş gıda fiyatlarının 2013 yılında belirgin bir yavaşlama göstermesinin beklendiği açıklandı. Ancak Ocak ayı verileri, bu görüşü desteklemekten uzak. Sürpriz olan bir başka nokta da, Ocak ayında Üretici Fiyatları Endeksi'nde tarım fiyatları yüzde 2.6 gerilerken, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde gıda fiyatlarının bu denli yüksek bir artış göstermesi. Gıdada üretici-tüketici zincirinde yaşanan bu dalgalanma, 2013 enflasyonu için risk algısını yükseltiyor."
Celal Sönmez, TÜİK'in her yıl olduğu gibi bu yıl da enflasyon sepetinde revizyona gittiğini hatırlatarak, gıda fiyatlarının ağırlığının azaltılıp enerjinin ağırlığının artırılmasının enflasyon üzerinde sınırlı da olsa pozitif etki yapmasının beklendiğini aktardı.
(MŞ)

05.02.2013 11:45:33 TSI

Editör: Wan Haber