Oda ve borsa seçimlerinin ertelenmesine sebep olan komite yapılanmasına yönelik itirazlara göre şekillenen talepler, BTSO Mevzuat Komisyonu tarafından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte TOBB ve BTSO'ya iletildi.
TOBB tarafından düzenlenen komitelerde, faaliyet gösterdiği alana göre sınıflandırılmayan ya da kendi meslek gruplarının ortadan kaldırılmasıyla temsil hakkının ellerinden alındığını düşünen 10 binlerce ticaret ve sanayi erbabının itirazları sonucunda komite yapıları yeniden değerlendirilecek. Ülke ekonomisinin önde gelen kentleri İstanbul, Antalya, Kayseri, Gaziantep gibi Bursa'dan da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB'a komite oluşumlarının yanlışlığı ve temsil yetersizliği temelinde çok sayıda şikayet ve itiraz yapılmıştı. Ekonomik büyüklük ve kent potansiyeli anlamında Bursa ile aynı kategoride değerlendirilebilecek diğer kentlere bakıldığında ise halen İstanbul Ticaret Odası bünyesinde 71, Sanayi Odası'nda ise 56 adet farklı meslek komitesi yer alıyor. Her ikisinin toplam sayısı ise 127. Gaziantep Sanayi Odası 20 meslek grubundan oluşurken, Ticaret Odası'nda ise 54 komite bulunmakta. Gaziantep'teki sanayi ve ticaret meslek komitelerinin toplamı sayısı da 74. İzmir Ticaret Odası'nda 76, Sanayi Odası'nda ise 67 olmak üzere, toplam komite sayısı 143 olarak biliniyor.

"KOMİTE SAYISI 64 OLSUN"
Bursa'daki itiraz ve talepleri değerlendiren BTSO Mevzuat Komitesi, TOBB tarafından 64'ten 48'e düşürülen BTSO çatısı altındaki meslek komitelerini tekrar gözden geçirdi. BTSO bünyesindeki komite yapılanmalarını yeniden düzenleyerek olması gereken komitesi sayısını yine 64 olarak belirleyen Komite, ilgili öneri dosyasını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na, TOBB'a ve BTSO yönetimine gönderdi. Meclis iç yönergesi ile oluşturulan mevzuat komisyonu, özelikle meslek gruplama çalışmaları ile ilgili görev tanımının yapıldığı 34. maddedeki, "b" hükmüne göre üyelere karşı asli sorumluluğunu da böylece yerine getirmiş oldu. Esas dikkat çeken nokta ise Bursa iş dünyasının talepleri sadece BTSO Mevzuat Komisyonu tarafından değerlendirilip ilgili makamlara iletilirken, İstanbul Sanayi Odası kendi Mevzuat Komisyonu'nun önerilerini 'Yönetim Kurulu Kararı' alarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve TOBB'a göndermesi oldu.

"MESLEKLER KOMİTELERDE YETERLİ TEMSİL EDİLMİYOR"
Mevzuat Komitesi Üyesi İş adamı İlker Duran, bazı meslek erbaplarının komitelerde yeterli temsil edilemediğini ifade ederek, "Özellikle komitelerde bazı özel meslekler temsil edilemiyordu. Mesela havluculuk mesleği yoktu. 48 tane meslek komitesi vardı. Burada da birçok meslekler sıkıştırılmıştı. İnşallah bu önümüzdeki süreçte çalışma kapsamında meslekleri rahatlattık. Objektif ve tarafsız olarak olaya bakıyoruz. Firmalar kendi mesleklerini bulundukları komitede temsil edemediklerini söylüyordu. Arkadaşlarımızla konuştuk ve dilekçeleri inceledik. Bizimkisi bir tavsiye niteliğinde bir çalışma oldu" dedi.
(YS)

18.02.2013 12:40:57 TSI

Editör: Wan Haber