Mersin'in Bozyazı ilçesinde öğrenciler Kore'de çarpışan Bozyazılı Kore Gazilerini unutmadı. TÜBİTAK Orta Öğretim Öğrencileri Proje Yarışması'na hazırlanan Bozyazı Lisesi 11-B sınıf öğrencisi Döndü Kütük ve Duygu Güğül, Bozyazı'dan Kore'ye giden gazilerin hayatını 'Toroslardan Pusana: Bozyazı Barış Büyükelçileri' adını verdikleri projeyle anlattılar.
TÜBİTAK Orta Öğretim Öğrencileri Proje Yarışması'na hazırlanan lise öğrencileri Döndü Kütük ve Duygu Güğül, Tarih bölümünden yarışmaya katılmak için hazırladıkları proje çalışmasında, Tarih Öğretmeni Oğuzhan Sakarya'nın desteği ile Bozyazı'dan Kore'ye giderek savaşan gazilerin isim ve adreslerini tespit ettiler. Hala hayatta olan gazilerle bire bir görüşme gerçekleştiren iki öğrenci, yaşamlarını yitiren Kore gazilerinin ise eşleri ile görüştüler.
Hazırladıkları projeyle ilgili bilgi veren iki öğrenci, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk defa yurt dışına muharip birlik gönderdiği savaş olma özelliğini taşıyan Kore Savaşı'na Bozyazı İlçesi'nin katkıları hakkında bir araştırma yapılmadığını, bu nedenle böyle bir araştırma içerisine girdiklerini ifade ettiler. Amaçlarının, Bozyazı ilçesi nüfusuna kayıtlı "Kore Savaşı" gazilerinin tespitini yaparak, onların bakış açısından savaşı anlatmak, bilinmeyen kahramanların hayat hikayelerini tarihe not düşmek olduğunu ifade eden Kütük ve Göğül, araştırmalarının birinci el kaynaklar ile desteklenen sözlü tarih çalışması olduğunu kaydettiler. Araştırmalarında, Anamur Halk Kütüphanesi ve internet taraması sonrasında konu ile ilgili ikinci el kaynaklara ulaştıklarını anlatan Kütük ve Göğül, "Bozyazı Kaymakamlığı, Anamur Askerlik Şubesi ve Mersin Muharip Gaziler Derneği kayıtlarından gazilerimizin iletişim bilgilerini ve askerlik kayıtlarını tespit ettik. Gazilerimiz ve yakınları ile röportaj yaptık, fotoğraf, belge ve madalyalarını araştırmamızda kullandık. Gazilerimiz hakkında envanter çalışmasının olmaması ve röportaj yaptığımız gazi ve yakınlarının ileri yaşlarda olması araştırmamızı zorlaştırdı" ifadelerini kullandılar.
Yaptıkları araştırma sonucunda Bozyazı'dan Mehmet Mavzer, İsa Toslak, Halil Elkırmış, Mehmet Ala, Ali Çoşkun, Mustafa Düzgün, Mustafa Gök, Mustafa Gümüş, Ali Deniz, Mustafa Bedüz ve Mehmet Uysal'ın Kore Savaşı'na katıldıklarını aktaran iki öğrenci, şu bilgileri verdi: "19 Eylül 1950 tarihinde İskenderun Limanı'nda başlayan Kore yolculuğunda ilçemizden 11 asker bulunmaktadır. 11 kahramanımızdan Mustafa Düzgün şehit olmuş, Mustafa Gök kayıplarımız listesine girmiş, Ali Coşkun ise yaralanmıştır. Diğer kahramanlarımız ise vatanlarına ve sevdiklerine kavuşabilmiştir. Araştırmamızı yaparken gazilerimizden sadece Ali Deniz, Mehmet Mavzer ve Mehmet Uysal yaşamlarını sürdürmekteydi. Ancak 3 Ocak 2013 tarihinde Mehmet Uysal aramızdan ayrılmıştır."
Kore gazilerinin eğitim durumları, meslekleri, askerlik rütbeleri dahil geniş çaplı bir araştırma gerçekleştiren Kütük ve Göğül, duygularını şöyle ifade ettiler: "Kore'de görevlerini tamamlayıp yurda dönen gazilerimiz coşkulu törenlerle karşılanmışlar, ancak zamanla unutulmuşlardır. Şu an yaşamını sürdüren Ali Deniz ve Mehmet Mavzer yetmeyen gazilik maaşıyla geçinmeye çalışmaktadır. Aradan 60 yıl geçmesine rağmen gazilik unvanının ve aldıkları madalyanın gururunu yaşamaktadırlar. Çalışmamız sırasında sağ olan gazilerimizle yaptığımız görüşmelerde çok duygulandık. Zaman zaman beraber ağladık. İlginç anılar dinledik. Tozlu raflarda kalanlar olarak değil, herkesin hatırlamasını istedik. Unutulmaya yüz tutmuş gazilerimizi hatırlamak ve topluma tanıtmak amacımızdı. Çalışmamız 2,5 aylık bir dönemi kapsamakta. Yarışmanın tarih bölümünde birinci olmayı bekliyoruz."
(ALT-KYM-Y)

09.02.2013 12:07:52 TSI

Editör: Wan Haber