Mersin'in Bozyazı ilçesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Kadın Çiftçiler Bilgi ve Proje Yarışması"nın birincisi Gözce Köyü'nden Selime Poyraz oldu.
Bozyazı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Kadın Çiftçiler Bilgi ve Proje Yarışması"nın ilçe finali Hotel Anemurion'da yapıldı. Yarışmaya Bozyazı Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Tekmen Belediye Başkanı Mehmet Şah, Garnizon Komutan Vekili Kıdemli Başçavuş Yusuf Cengizhan Baran, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Savaş Çelik ve çok sayıda davetli katıldı. Bozyazı'ya bağlı Gözce Köyü'nden Selime Poyraz, Tekeli Beldesi'nden Münevver Kalem ve Kısmet Ataş ile Karaisalı Köyü'nden Yasemin Şimşek, Sercan Yıldız ve Adile Yıldız'ın mücadele ettiği yarışmada, kadın çiftçilere 15 soru soruldu. Soruların tamamını doğru yanıtlayan Selime Poyraz adlı kadın çiftçi birinci olurken, Münevver Kalem ikinci, Yasemin Şimşek de üçüncü oldu. Yarışmanın birincisi Selime Poyraz, Mersin'de yapılacak ve tüm ilçe birincilerinin katılacağı il birinciliği yarışmasında Bozyazı'yı temsil edecek.
Yarışma öncesi bir konuşma yapan Bozyazı Kaymakamı Erkayıran, çalışan, üreten, para kazanan insanın söz sahibi olduğunu belirterek, "Bir kişi parasını kazanıp kendi ayakları üzerinde durabiliyorsa bağımsız olmuş demektir. Kadının söz sahibi olma çizgisi incelendiğinde gerçek anlamda 'biz varız' diye ortaya çıkması 1850'lerden sonra sanayi devriminin başlangıcından itibarendir. Bugünkü anlamda kadınlar, 1950'lerden itibaren toplumsal yaşamda, üretim alanında kendini ortaya koymuştur. Türkiye'de ise bu durum biraz değişkenlik gösterdi. Biz sanayi devrimini çok gecikmeli yaşadık. Kadının toplumsal yaşama girişi bu sebeple geç oldu. Ama her toplumun kendine özgü bazı gelenekleri var. Biz her ne kadar Avrupa'nın yaşadığı süreci yaşamazsak da bizim kendi geleneklerimiz içerisinde kadın toplum ve ailemiz içerisinde barınarak gelmiştir" dedi.
"Bozyazı ya geldiğimde dikkatimi çekti. Serası olan hanım çiftçilerimiz var hatta evli çiftlerde erkek seraya daha az giriyor" diyen Erkayıran, şöyle devam etti: "Kadın yine burada üretime girmiş. Bu yarışma da kadınımızın üretimindeki var oluşunun sergilendiği bir alan. Üretimde bulunmak ayrı bir şey ama buraya çıkıp 'ben de yarışacağım' demek ayrı bir cesaret ister. Bu cesareti gösterdiklerinden dolayı kutlarım. Daha çok bilgili olan kazansın diyorum" diye konuştu.
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çelik de kadın çiftçilerin dünyanın her ülkesinde tarım sektörünün temel taşlarından birini oluşturduğunu söyledi. Çelik, "Bugün dünyada yaklaşık 1,6 milyar ile dünya nüfusunun dörtte birini kadın çiftçiler oluşturmaktadır. Dünya gıda üretiminin yarıdan fazlası da bu kadın çiftçiler tarafından sağlanmaktadır. Ülkemizde kırsal nüfusun yüzde 50'den fazlasını oluşturan kadınlarımızın hemen tamamına yakını tarımda çalışmaktadır. Tarımda çalışan bu kadın nüfusu ise yaklaşık yüzde 80 oranında ücretsiz aile işçisi konumunda bulunmaktadır" diye konuştu.
Yerel sanatçılar tarafından halk müziği konserlerinin de verildiği yarışmada birinci olan Selime Poyraz'a ödül ve hediyesini Kaymakam Erkayıran verdi.
(ALT-KYM-Y)

26.01.2013 13:18:24 TSI

Editör: Wan Haber