Mersin'in Bozyazı ilçe Toplum Sağlığı Merkezi, ilçe Jandarma Komutanlığı personeline 'Aile Planlaması ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar' konusunda eğitim verdi.
Eğitimi Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi sağlık memurlarından Hasan Taş verdi. Taş, cinsel yolla bulaşan hastalıkların kişiden kişiye geçen hastalıklar olduğunu ifade ederek, "Cinsel yolla bulaşma sadece hazneden yapılan ilişkiyle değil, anal ve oral seks gibi temaslarla da gerçekleşebilir. AIDS ve sarılık ise kan yoluyla bulaşır. Bunun yanında bel soğukluğu, Herpes, HPV, frengi gibi hastalıklarda cinsel yolla bulaşır" dedi.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir çok problemlere neden olduğunu belirten Taş, "Kısırlığa, dış gebeliğe, rahim ağzı ve penis kanserine, ölüme, erken doğuma ve bebekte kilo düşüklüğüne, yeni doğan bebekte sakatlıklara ve ölümlere, sosyal sorunlara sebep olabilir" diye konuştu.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtilerinin ve şikayetlerinin hemen ortaya çıkmayabileceğini dile getiren Taş, "Sık idrara çıkma, idrarı yaparken ağrı ve yanma, penisten ve hazneden gelen kötü kokulu ve renkli akıntı, cinsel birleşme sırasında ağrı, erkekte penis kadında hazne ve çevresinde ağrılı ve ağrısız yaralar, siğiller, uçuğa benzer döküntüler ya da kaşıntı, makat ve dış üreme organları bölgesinde abseler,bezeler, alt karın bölgesinde ağrı şikayetleri olabilir" şeklinde konuştu.
Bu hastalıklardan korunmak için kişilerin bilinçli ve doğru davranışlar sergilemesi gerektiğini vurgulayan Taş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bireysel sağlığımızı korumadaki sorumluluğumuz kadar eşimizin sağlığını da korumak zorundayız. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için, cinsel tek eşli bir yaşam tercih edilmelidir. Hastalık ihtimali olan kişilerle cinsel ilişkiye girilmemelidir. Her cinsel ilişkide mutlaka kondom kullanılmalıdır. Şüpheli ilişki sonrası hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Tedavi sonuçlarına kadar cinsel perhiz uygulanmalıdır. Eşin tedavisi sağlanmalıdır. Kan yolu ile bulaşmadan korunmak için ise kan kardeşi olunmamalıdır. Kan nakli gerektiğinde ilgili testlerin yapılmış olduğundan emin olunmalıdır. Ortak tıraş bıçağı, tırnak makası gibi eşyalar kullanılmamalıdır. Berberlerin araç ve gereçlerinin temiz olduğundan emin olunmalı,jilet kullanılacaksa herkes için ayrı jilet kullanılmalıdır. Diş tedavilerinde diş hekimleri tercih edilmelidir. Aşı yada ilaç için ortak iğne kullanılmamalıdır" ifadelerini kullandı.
Aile planlaması konusunda da bilgiler veren Taş, "Aile planlaması, kişilerin istedikleri zaman bakabilecekleri sayıda çocuk sahibi olmaları, çocuğu olmayanların ise çocuk sahibi olmaları için yardım alabilmeleridir. Aile planlaması anne ve bebek ölümlerinin azalmasını, annelerin ve bebeklerin daha sağlıklı olmasını, ailelerin ekonomik ve sosyal düzeyini yükselterek daha sağlıklı bir toplum olunmasını sağlar. Bir kadının, 18 yaş altında, 35 yaşın üzerinde gebe kalması, 2 yıldan daha sık aralıklarla doğum yapması, 4 ve 4'ten daha fazla çocuk sahibi olması hem kendisinin hem de çocuğunun hastalık ve ölüm riskini artırır. Özellikle akraba evliliklerinin doğuştan engelli çocukların dünyaya gelmesinde büyük payı vardır. Bu nedenle akraba evliliği yapılmamalıdır. Gebelikten korunmak için hem erkek ,hemde kadın için uygun aile planlaması yöntemleri vardır. İstenmeyen gebeliklerin oluşmaması için mutlaka etkili bir aile planlaması yöntemi kullanılmalıdır. Kendiniz için en uygun aile planlaması yöntemini aile sağlığı elemanımızla konuşarak belirleyebilirsiniz" dedi.
(ALT-KRY-Y)

23.01.2013 11:26:42 TSI

Editör: Wan Haber