Mersin'in Bozyazı ilçesinde, '1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı Yapım Süreci' kapsamında teknik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Kaymakamlık salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan Bozyazı Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Adana ve Mersin bölgesi olarak, 1/100 bin ölçekli Çevre Düzene Planı çalışmalarının başladığını belirterek, "Mersin Valiliğimizin öncülüğünde bu hazırlanacak yeni plana yerel ihtiyaçların, ilçelerimizin ihtiyaçlarının turizm olsun, tarım olsun sektörel bazda yansıması amaçlanıyor" dedi.
Belediye başkanları, sivil toplum örgütleri ve kamu kurum amirleri ile zaman zaman biraya gelerek ilçenin ihtiyaçlarını belirleyip plana yansıması için fikir alışverişinde bulunacaklarını söyleyen Erkayıran, "Zamanın da kıyı kesimi sahil imar planında değilmiş ve siteler yapılmış. Bu gün o sitelere hiç bir şey yapamıyoruz. Demek ki orada yapılan bir hata vardı. Sahil kesimine imar izni vermek. Ama eğer bu gün doğru karar almazsak 20 sene sonra yani bizden bir sonraki kuşakta bizleri suçlayacaklar. Dolayısıyla bu işin sorumluluğu şimdi bizde" diye konuştu.
Bozyazı'nın içine kapanık kaldığını vurgulayan Erkayıran, "Ama ilçemiz kendi kültürünü muhafaza etmiş gelişmesine henüz daha başlamamış bile diye bilirim. Eğer doğru bir şekilde karar verirsek bu dezavantajı avantaja çevirmiş olacağız. Bu plan bütün dünyada yavaş yavaş yayılıyor. Herkeste bunu alamıyor. İstediği kadar çalışsın bazı koşullara sahip değilse bunu alamaz. Şimdi Türkiye'de 6-7 tane belediyemiz ya da ilçemiz bunu aldı" ifadelerini kullandı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Şehir Plancısı Naim Köse ise Çevre Düzeni Planının amacının, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak üzere kentsel ve kırsal gelişmeleri değerlendirmek, tarım, turizm, sanayi ve hizmetler sektörleri ve bu sektörlere bağlı alt kollarda gelişmeleri değerlendirmek, koruma-kullanma dengesini kurmak, çevreyi sürdürülebilir kılma bağlamında strateji ve arazi kullanım kararlarını üretmek, planlama sınırları içinde alt ölçekli planlara temel oluşturmak, sıralanan bu temel stratejilerin paydaşlarla ortak yürütülmesini sağlamak olduğunu kaydetti.
(ALT-KRY-Y)

16.01.2013 14:44:48 TSI

Editör: Wan Haber