Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, İstanbul'daki son üç yatırımın kentin plaka numarası kadar, yani 34 milyar dolar tutarında yatırımlar olduğuna dikkat çekerek, "34 milyar dolarlık yatırım ile 2 milyon insan istihdam edilebilir. Öyle bir yatırılm Van'a yapılırsa 65 defa değil tam 68 defa Van'ın kaderi değişebilir." dedi. Kapıköy Sınır Kapısı'nın modernizasyon temelinin atılmasının önemine de değinen Bozkurt; "Kapıköy projesi elbette önemlidir fakat yeterli değil, diğer donatılarla birlikte ancak anlam kazanabilir. Devlet, özel sektörün iştahını kabartan önemli bazı altyapı yatırımları yapar, teşvik eder ve yatırım ortamı hazırlarsa Van kısa sürede dünyanın en önemli üretim ve ticaret merkezlerinden biri haline gelebilir."

Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, Kapıköy Sınır Kapısı'nın ve ek olarak yapılacak yatırımların Van'a olacak katkılarını değerlendirdi.

NELERE DİKKAT ÇEKTİ?

Kapıköy Sınır Kapısı'nın tek başına yeterli olmayacağını, farklı yatırımlarla Van'ın önemli bir üretim ve ticaret merkezi haline gelebileceğini belirten Bozkurt, şu hususlara dikkat çekti:
"Kapıköy projesi elbette önemlidir fakat yeterli değil, diğer donatılarla birlikte ancak anlam kazanabilir. Devlet, özel sektörün iştahını kabartan önemli bazı altyapı yatırımları yapar, teşvik eder ve yatırım ortamı hazırlarsa Van kısa sürede dünyanın en önemli üretim ve ticaret merkezlerinden biri haline gelebilir."

VAN GELİŞİRSE NE OLUR?

Gerekli yatırımların yapılmasıyla sadece Van'ın değil Türkiye'nin de kaderinin deüişeceğini ifade eden Bozkurt, şu detaylara yer verdi:

"Özel konumu itibariyle Avrupa ile Asya'nın birleştiği noktada bulunan Van, kendisi ile birlikte Türkiye'nin de kaderini değiştirebilir. İran sınırında kurulacak olan Ortak OSB'ler, Serbest Ticaret Bölgeleri ve Lojistik Merkezler Van'a komşu 6 ülkeye demir, kara ve havayolu ağları örülmesi durumunda bu kentin kaderi yüzde bir milyon değişebilir. Trabzon Karadeniz limanından Van'a demiryolu ve paralel karayolları yatırımları gerçekleşmesi durumunda Karadeniz'den Umman Denizi'ne toplam 3 Bin Km'de ulaşılabilir."

İSTANBUL ÖRNEĞİ

İstanbul'da yapılan son yatırımlardan yola çıkan Bozkurt, şu ifadeleri kullandı: 
"Daha önce yazmıştım; İstanbul sadece son 5 yıl içerisinde 3 önemli projede İstanbul plakası kadar, 34 milyar dolar yatırım aldı. 34 milyar dolarlık yatırım ile 2 milyon insan istihdam edilebilir. 65 defa değil tam 68 defa Van'ın kaderi değişebilir. 34 milyar dolar ile 68 tane 500 fabrikalık anahtar teslimi OSB, Serbest Ticaret Bölgeleri ve Lojistik Merkezleri kurulabilir. İran sınırına kurulacak olan Ortak Üretim ve Ticaret Üsleri 6 ülkedeki yatırımcılar için aynı anda 6 ülkedeki teşvik ve kaynaklardan eşit şekilde yararlanma durumunu ortaya çıkarabilir."

Adil Harmancı - Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber