Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Fransa'dan suçluluların iadesini istemek ve hesap sormak hakkımız" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Almanya temaslarında bugün Berlin'deki Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği'nde konuştu. Bozdağ, Paris'teki PKK suikastı, bedelli askerlik, Almanya'da Türklere karşı yapılan haksızlıklar ve Bulgaristan'daki suikast teşebbüsü hakkında açıklamalarda bulundu.
Paris'teki suikasta dair Fransız makamların araştırmalarını beklediklerini belirten Bozdağ, henüz resmi bir açıklamanın gelmediğini, en kısa sürede Fransız makamlarından netice beklediklerini ifade etti. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın öldürülen PKK'lı ile görüştüğünün hatırlatılmasına cevap veren Bozdağ, "Başbakanımız bunun için izahat istemiştir, bunu sorma hakkımız olduğu için bu hakkımızı kullandık. Türkiye ile Fransa arasında suçluların iade edilmesine dair antlaşma var, bunun gereği olarak teröristlerin Türkiye'ye iade edilmesi gerekir" dedi.
Yurtdışında yaşayan vatandaşların kendisine bedelli hakkında sorduklarını belirten Bakan Bozdağ, "Şu an Türkiye'de bir yeniliğin olmadığını" belirterek geçen sene büyük adım attıklarına dikkat çekti. Yurtdışındaki vatandaşların 21 gün işinden ayrılıp gelip askerlik yapmasına son verdiklerini, işini bırakıp Türkiye'ye gelip askerlik yapanların zarara uğradığını söyleyen Bozdağ, bu hükümlülüğü kaldırdıklarını ve 10 bin euro ile yeni imkanlar tanıdıklarını kaydetti. Türkiye'de bedelli için 30 bin TL ödenirken gurbetçilerin sadece 10 bin euro (23 bin TL) ödediğini ve bunun onların menfaatine olduğunu belirtti.
2014 Türkiye'de ilk defa cumhurbaşkanını halkın seçeceğini hatırlatan Bozdağ, "İlk defa 2,5 milyon civarı vatandaşımız kendi yaşadıkları ülkedeki konsolosluklarda seçime katılacaklar. 2011 milletvekili seçiminde 2,5 milyon insanımızdan sadece 129 bini maalesef oy kullanabilmişti. Yeni uygulamayla vatandaşlarımız evlerinin yakınında daha az zahmetle oylarını kullanma imkânı bulacaklardır. Cumhurbaşkanlığı için her vatandaşımız aday olabilir" dedi.
Almanya'da tek vatandaşlığa zorlanan Türklerin vaziyetini, "insan hakları ihlali" bir vaziyet olduğunu belirten Bekir Bozdağ, "Alman hükümeti hem uyumdan bahsedip hem de ötekileştirerek, işadamlarımıza, sanatçılarımıza vize sıkıntısı çıkararak, tek vatandaşlık dayatıp ya ben ya Türkiye diyerek büyük yanlış yapıyor, bunları her görüşmemizde Alman makamlara söylüyoruz ancak atılmış bir adım görmüyoruz" dedi.
Bakan Bozdağ, Bulgaristan'daki Türk siyasetçi Ahmet Doğan'a suikast teşebbüsü hakkında, "Sayın Ahmet Doğan'a geçmiş olsun diliyorum. Siyasette uzun yıllar mücadele etmiş birisidir. Bu girişimin başarısız olması ve failin hemen yakalanması sevindiricidir. Bu işi planlayanların en kısa zamanda tespit edilmesini bekliyoruz Bulgar makamlar bu noktada çalışmalarını çabuk neticelendirmelerini bekliyoruz" dedi.
(CTŞ-ÖK-D)

20.01.2013 18:12:52 TSI

Editör: Wan Haber