Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 'başkanlık sistemi'nde iktidar olma ihtimali bulunduğunu söyledi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Konya Barosu tarafından Konya Ticaret Odası konferans salonunda düzenlenen 'Yeni Anayasa ve Hükümet Sistemleri' konulu panele katıldı. Panelin açılışında konuşan Bozdağ, Türkiye'nin anayasa yapma sorunu olduğunu ve ancak darbelerle anayasalar yapıldığını hatırlattı. Siyaset kurumunun yeni anayasa yapma becerisini gösteremediğini, ortaya çıkacak anayasanın eski Türkiye'nin son anayasası olacağını belirten Bozdağ, "Milletin iradesini yansıtan bir anayasayı milletle beraber, herkesin kendisini hür hissettiği, demokratik bir ortamda, çoğulculuğun ve katılımcılığın en üst düzeyde gerçekleştirildiği bir surette yeni anayasa yapma başarısını Türkiye ortaya koyamadı. Onun için böylesine bir ciddi sorunla karşı karşıyayız. Millet bizden yeni anayasa istiyor, herkes yeni anayasa istiyor ama maalesef siyaset kurumu bir türlü yeni anayasa yapma becerisini gösteremiyor. Hani bu komisyon başardı, yeni anayasayı ortaya koydu, bundan sonra bu ihtiyaç ortadan kalktı mı derseniz, bu yeni Türkiye'nin ilk anayasası olarak takdim edilemez. Olsa olsa eski Türkiye'nin son anayasası olabilir. Yeni Türkiye'nin ilk anayasasını sizler yapacaksınız ve bu anayasayı hayata geçirme imkanı bulacaksınız" dedi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNDE GÜÇLÜ İKTİDARLAR OLUR"
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, bugün Türkiye'de bağımsız bir yasama ve yürütme olmadığını dile getirerek, TBMM'de iktidar grubunun evet demeyeceği bir gündemin görüşülemeyeceğini söyledi. Bozdağ, "Yasama ve yürütmenin birbirinden ayrı olduğu ve birbirinden tam bağımsız bir sisteme geçmesine ihtiyaç vardı. Bunları birbirinden ayıran sistem başkanlık sistemidir" diye konuştu.
Başkanlık sisteminin güçlü iktidar oluşturacağını ifade eden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Sermaye bugün AK Parti'ye güç yetiremiyorsa veya derin yapılar başka şeyler iktidar değişikliğine gidemiyorsa bunun en büyük nedeni sandıkta güçlerinin yetmediği bir çoğunlukla AK Parti'yi iktidara taşımış olmalarıdır. Eğer koalisyon olmuş olsa her türlü operasyon yapılabilir bir duruma gelir. O zaman o iktidar sermayeye, medyaya, güç odaklarına, statükoya ve cuntaya karşı güçlü bir irade ortaya koyabilir mi? Her gün sizi alt edecek yapıda insanlar karşınızda duruyor, ne kadar böylesi iktidar güçlü olabilir" şeklinde konuştu.

"CHP'YE TEK BAŞINA İKTİDAR ŞANSI"
Türkiye'de muhalefetin iktidar olamayacağı düşüncesiyle başkanlık sistemine karşı çıktığını savunan Bozdağ, CHP'nin bu sistemle iktidar olma ihtimali bulunduğunu kaydetti. Bozdağ, "Parlamenter sistemde CHP tek başına iktidar yüzü görebildi mi, göremedi, bundan sonrada göremez. Ama diyorum ki, başkanlık sistemi olursa ihtimali var. Neden var; eğer başkanlık sistemine Türkiye geçerse sistem doğal olarak iki partili bir yapıya oturuyor. Örneğin sağdan başkan seçildi, daha sonra sağdan seçilen başkan başarısız oldu mu halk bu kez sağdan başkan seçmez, soldan da bir başkan adayına başkanlık yetkisini verir. CHP'nin siyasi vizyonunu ortaya koyanlar bence bir kez daha okumalılar. Başkanlık sisteminde belki 5-10 sene bulamayabilirler ama ondan sonra bulma ihtimalleri var ama, bu sistemde bulma ihtimaller çok zor. Yani arada derede bulabilirler. Tek başına iktidar imkanı CHP'nin de bu sistemde var, onlara da bu imkan gelebilir" değerlendirmesinde bulundu.
(İP-CC-Y)

16.02.2013 16:26:48 TSI

Editör: Wan Haber