Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Nijer'de küçük yaşta evlendirilen çocukların doğum yapmaları ile ortaya çıkan fistül hastalığı sonucu evlerinden uzaklaştırıldıklarını belirterek, bu manzarayı gören Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Nijer'de üç ayrı sağlık merkezi oluşturulacağını ve bu hastalığın ameliyatla tedavi edileceğini açıkladı.
Bozdağ, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'na sunum yaptı. Kendisine bağlı kurumlardaki kadın personel sayısına ilişkin bilgiler veren Bozdağ, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nda toplam personel sayısının 305 olduğunu, bunlardan 213'inin erkek, 92'sinin kadın olduğunu söyledi. Bozdağ, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nda (TİKA) çoğu yurt dışında çalışan 381 personelin çalıştığını belirterek, bunların 123'ünün kadın, 258'inin erkek olduğunu söyledi. Yurtdışında binlerce çocuğun ailelerden alınarak devletin gözetiminde yetiştirildiklerini belirten Bozdağ, bu konuda Türk vatandaşlarının 'subjektif değerlendirmelerle çocukların ailelerinden alındıkları ve arzu edilmeyen şekilde yetiştirildikleri' konusunda haklı şikayetleri olduğunu söyledi. Gençlik Dairesi ile bu konuda çok önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Bozdağ, "İlgili ülke mevzuatına göre çocuk hangi topluluğa aitse önce ona soruyor. Fakat maalesef bizim ailelerimizde çocukları alıp bakma, yetiştirme konusunda yeteri kadar istek yok. Ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. O yüzden hem elçilikler hem diğer kurumlar bu konuda vatandaşları bilinçlendirme konusunda çalışıyor. Bir yandan çocukların iyi yetiştirilmesi ve ailelerinden alınacak bahane olmaması için çalışıyoruz. Öte yandan gerçekten somut nedenler olduğu zaman da çocukları öncelikle Türk ailelerin alması konusunda teşvik ediyoruz, özendirici çalışmalar yapıyoruz" dedi.

NİJER'E YARDIM ELİ
Türkiye'nin yurtdışında kadınlara yönelik projelere önemli destekler verdiğini anlatan Bozdağ, bunlardan birinin de Başbakan Erdoğan'ın Nijer ziyaretinde ortaya çıktığını söyledi. Nijer'de küçük yaşta evlendirilen çocukların doğum yapması halinde yırtılma ve bunun sonucu koku meydana gelmesi ile ortaya çıkan fistül hastalığı sonucu bu kadınların kokuları nedeniyle evlerinden uzaklaştırıldıkları bilgisini veren Bozdağ, "Bir yandan küçük yaşta evlendiriyorlar, doğum yapması ortaya çıkıyor; sonra da elinde olmayan nedenle bu hastalık çıkınca sokakta kalıyorlar. Hastalığın ameliyatla düzeltilme imkanı var, ama ameliyat da edilmiyorlar, sokakta kalıyorlar. Oradaki bu manzarayı görünce Başbakanımızın talimatı oldu, şimdi Nijer'de üç ayrı yerde sağlık merkezi oluşturuyoruz ve buraya Türkiye'den doktorlar göndereceğiz. Orada bu ameliyatları yapacaklar. Bunların aileleriyle beraber olmaları ve sağlık sorunundan kurtulmaları için hem bizim doktorlarımız ameliyat yapacaklar ve hem de oradaki doktorlara eğitim verecekler ve malzeme donanımlarını sağlayacaklar" diye konuştu.

"4 4 4'LE ERKEN EVLİLİKLERİN ÖNLENMESİNDE DEVRİM YAPILDI"
Bozdağ, 4 4 4 eğitim sistemi ile Türkiye'deki erken evliliklerin önlenmesi konusunda devrim yapıldığını belirterek, 12 yıllık zorunlu eğitimin önemine dikkat çekti. Komisyonun CHP'li üyesi Binnaz Toprak'ın son dört yılın açık lise şeklinde okunabileceğini söylemesi üzerine Bozdağ, "Açık lisenin eskiye göre daha az olduğunu, ailelerin çoğunun zorunlu eğitimi örgün eğitimle almayı tercih ettiğini görüyoruz. Açık liseyi tercih edenler de artabilir ama örgün eğitimde eğitim alan kız öğrenci sayısı artacaktır. Erken evlilik konusunda herkesin bilinçlenmesi için de önemli bir adım olduğunu düşünüyorum" karşılığını verdi.
Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndaki kadın personel sayıları hakkında da bilgi verdi. Bozdağ, Başkanlık'ta kadın genel müdür ya da başkan yardımcısı bulunmadığını belirterek, yalnızca bir kadın daire başkanı ve hukuk müşaviri bulunduğunu dile getirdi. Başkanlık bünyesinde şu anda çalışan personel sayısının 115 bin civarında olduğunu ve bunların 17 bin 371'inin kadın, 97 bin 787'sinin erkek olduğunu belirten Bozdağ, "Kadınlar aleyhine bir durum görünüyor ama bu Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı işlerin niteliğinden kaynaklanan bir durum. Daha çok imam, müezzin ve kayyum personel olduğu için böyle" dedi.
Başkanlık'ta 159 uzman vaiz bulunduğunu ve bunların 109'unun erkek, 50'sinin kadın olduğunu belirten Bozdağ, bin 176 vaizden de 398'inin kadın olduğunu söyledi. Toplam 196 il müftü yardımcısı bulunduğunu belirten Bozdağ, bunlardan 9'unun kadın olduğunu söyledi.
(MÜG-CC-Y)

17.01.2013 17:17:45 TSI

Editör: Wan Haber