Berk İlhan - Serpil Teker 


23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde Van'da meydana gelen depremlerde ağır hasar gören Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi binaları yıkılıyor.  Depremden sonrası sağlam kalan bir binaya ise  Eczacılık Fakültesi taşınacak. Yıkılacak binaların yerine yeni binalar inşa edilerek edilecek. Yapılacak binaların semt polikliniği, kültür merkezi ve toplantı salonları olarak değerlendirilmesi bekleniyor.  Binaların yıkımı YYÜ' ne 600 bin lira kazandıracak. 


1970'li yıllarda Kız Öğretmen Okulu, 1980 yılına kadar Eğitim Enstitüsü, 1980 sonrası Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 1990 sonrası ise ekleme binalarla YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi olarak hizmet veren, Van depremlerinde bir ağır hasar gören binalar yıkılarak tarih olacak. 
 32 bin metrekare kapalı alana ve 570 yatak kapasitesine sahip YYÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi binalarından deprem sonrası sadece bir binanın sağlam olduğunu ifade eden YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, ağır hasar gören diğer binaların yıkım ihalesinin yapıldığını ve yıkım çalışmalarına yakında başlanılacağını söyledi. 


Kazankaya, "1994 yılında hizmet vermeye başlayan, 570 yataklı YYÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin yıkım işini ihale ettik. Yüklenici firma yıkım ve enkazı karşılığında üniversitemize yaklaşık 600 milyar bir bedel ödeyecek. Üniversitemizin kasasına yıkımdan 600 bin lira  girecek. . Kalan sağlam binamıza ise Eczacılık Fakültesi'ni göndermeyi düşünüyoruz. Ama bu henüz net bir karara bağlanmamıştır.." dedi.


Van'da hastanelerin yetmediğini belirten Kazankaya, " İlimizde bulunan mevcut devlet hastaneleri  ve üniversite hastanemiz hasta sayısını kaldırmıyor. Yerleşke alanında bulunan hastanemize başvuran hasta sayısı şehirde bulunan hastanemize başvuran hastadan çok fazla. Ayaktan yapılan muayene sayasını çok aştık. Van gittikçe büyüyen bir şehir olduğu için tabi olara hasta sayısı da artıyor. Tıp Fakültesi Dekanlığımız ve Başhekimliğimiz semt polikliniği açılması konusu görüşüyor.  Verilecek karara göre hareket edeceğiz. Semt polikliniğini açabilmemiz için yeni bina yapmamız lazım Oradaki arsa üniversitemizin malıdır. Alan içinde kültür merkezi ve toplantı salonları açılması da düşünülmektedir. Artık taşlar yavaş yavaş yerlerine oturmaya başladı. Bu hafta rektörlük binamızda bitiyor. Oraya taşınırsak daha rahatlamış olacağız." şeklinde konuştu.

VanSesi Gazetesi

Editör: Wan Haber