ELDER'in Afyonkarahisar'da düzenlenen 6'ncı Sektör Toplantısı'na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başkent Doğalgaz'ın ihalesini değerlendirdi.
Geçen yıl yapılan 12 milyar dolarlık özelleştirmenin yüzde 50'sinden fazlasının enerji sektöründe olduğunda olduğunu hatırlatan Bakan Yıldız, 2013 yılında Kangal ve Hamidabat Santrallerinin özelleştirileceğini belirtti. Yıldız, Karapınar'da bulunan kömür rezervinin en önem verdikleri 3 projeden biri olduğunu açıkladı.
Güral Termal Otel'de düzenlenen Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği'nin (ELDER) toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başkent Doğalgaz ihalesine katılan tüm firmalara enerji sektörüne duydukları güvenden dolayı teşekkür etti. İhalenin son fiyatıyla ilgili yüksek veya düşük yorumunu yapmanın doğru olmadığını söyleyen Yıldız, "Bunun bir mekanizması var. Düşük veya yüksek yorumunu şu an yapmamız mümkün değil. Başbakanımıza Özelleştirme Yüksek Kurulu kararlarıyla birlikte sunulacak. Enine boyuna bunlar tartışılacak. Getirileri götürüleri konuşulacak. Büyükşehir belediyesinin getirdiği hisselerinin yüzde 20 hisseleri devredildikten sonra bir önceki ihaleye göre değer daha da yükseldi. Bunun yatırımcıya güven vermesi açısından önemli olduğu kanaatindeyim. Blok yüzde 100 hisse üzerinden bakıldı. 2012 yılında 12 milyar dolarlık özelleştirmenin yarısından fazlası enerji sektöründe oldu. 2013 yılında da inşallah buna devam edeceğiz. Ben hemen ihaleden sonra yapılan yorumlar için biraz daha temkinli olunması gerektiği kanaatindeyim. Bunun bir mekanizması var. Maliye Bakanlığı, Özeleştirme İdaresi Başkanlığı, ÖYK kararıyla beraber Başbakanımıza bunu sunmuş olacağız. Kamunun en fazla menfaat, fayda sağladığı tercihi paylaşmış olacağız" dedi.

"KANGAL TERMİK SANTRALİ ÖZELLEŞECEK"
Kangal Termik Santrali'nin 2013 içinde özelleşeceğini açıklayan Bakan Yıldız, şunları söyledi:
"2013 Yılı içinde Kangal Termik Santrali'nin özelleştirilmesi gündemde. Bizim Trakya ve İstanbul bölgesi Türkiye'deki enerji tüketiminin yüzde 25'ini, yani 4'te 1'ini tutuyor. Orada Hamidabat Santrali var orada. Onun yatırımcılarımıza pazar payı itibarıyla cazip geleceği kanaatinde olduğumu münhasıran paylaşmak isterim. Ayrıca 19 Şubat'ta da diğer elektrik dağıtımının özelleştirilmesi konusu olacak. Bunun üzerinde en fazla hassaslıkla durduğumuz Van bölgesi gibi, Dicle gibi elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesi olacak. Bunları üzerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak hassasiyetle duruyoruz."
Karapınar'da bulunan kömür rezervi de hatırlatılan Yıldız, MTA'nın Türkiye'nin birçok bölgesinde çalışma yaptığını söyledi. Konya Karapınar'ın Afşin Elbistan'dan sonraki en büyük kömür rezervi olarak dikkat çektiğini söyleyen Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir havza planlaması yaparak, belki de Afşin-Elbistan modeline uygun bir şekilde kömürün yine hep birlikte çıkarılabildiği bir program çerçevesinde bir yapıya gidecek. Karapınar'da tüm kurumlarımız çok istekliler. Vatandaşlarımız yerli kaynağa hassasiyetlerini gösteriyor. Konya sanayicilerinin ve tüccarların bir konsorsiyum oluşturarak da uluslararası sermayeyle buluşmak istediklerini biliyoruz. Bu konuda tekliflerini getirdiler. 2023 yılına kadar 18 bin megavat enerji elde edecek yerli kaynaklarımızdan ve kömürden elektrik üretim tesisleri kurmak için ciddi bir yarış olacağı kanaatindeyim. Konya Karapınar'a en fazla önem verdiğimiz yerli kaynaklardaki 3 temel projeden biri olarak bakıyoruz. Bir de Eskişehir yakınlarında benzer bir rezervimiz var. Türkiye'deki yerli, yenilenebilir kaynaklarla alakalı politikalarımızın, stratejilerimizin karşılanabileceği iyi bir yatırım gözüyle bakıyoruz."
Karapınar'da yatırımcıya teşvik verilip verilemeyeceği sorulan Yıldız, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında konuyla ilgili toplantı yaptıklarını açıklayarak, "Yerli kömürden termik santral kurulması, elektrik üretilmesi teşvik kapsamında değildi. Yaptığımız toplantıda son gelinen noktada kendileri de uygun gördüler. Başbakanımıza da konuyu bu şekilde arz ediyoruz. Hem yerli kömürün çıkarılması hem de çıkarılan yerli kömürden yine termik santral kurulmasını teşvik kapsamına alıyoruz. Bu yerli yatırım adına çok faydalı bir konu olacak" şeklinde konuştu.
Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye Petrolleri Dağıtım AŞ'nin (TPIC) boru hatları ile Petrol Taşıma AŞ'ye (BOTAŞ) devredilmesinin enerji piyasasındaki etkisi sorulan Bakan Yıldız, BOTAŞ ve TPA'nın uluslararası arenada büyümesini istediklerini söyledi. Botaş'ın Türkiye'de doğalgaz satışında küçülmesini hedeflediklerini anlatan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"BOTAŞ'ın bazı kontratlarını özel sektörle paylaşarak bir nevi doğalgaz satışının sürmesini, doğalgaz satışında küçülmesini istiyoruz ki daha çok rekabetçi ortamı oluşturmak istiyoruz. TPA'nın petrol aramalarıyla ilgili birikimi arttı. Gerek petrol aramalarıyla gerekse doğalgaz aramalarıyla ilgili aktörlerimizi artırmak istiyoruz. Dolayısıyla TPIC'i BOTAŞ'la birlikte gördüğümüz anda bunu sağlamış olacak. TPA zaten çalışmalarına devam edecek. Bu bizim stratejilerimize uygun bir büyüme olacaktır. Uluslararası arenada çok milyar dolarlık proje var. BOTAŞ da bu tür projelere girmiş olacak. Bilindiği üzere BOTAŞ, TANAP'ın ( Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi) ortağıdır, Nabucco West'in ortağıdır. Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın sahibidir. BOTAŞ'ın eline daha çok argüman vermek istiyoruz. Böylece vatandaşımızı doğalgazla alakalı tarifelerini, uluslararası fiyat artışlarından korumayı hedefliyoruz. Bunu da sağlamak için BOTAŞ'ın gelirlerini artırmak gerekiyor."
Kabinedeki dört bakanın değişmesini de değerlendiren Yıldız, "Bakanlar Kurulu artık AK Parti'nin kurduğu bütün hükümetlerle birlikte son 10 yıla damasını vurmuş ve siyasi tarihimizin en parlak, en seçkin örneklerini oluşturmuştur. Başarısızlık ve başarıdan daha öte bir konu var. Tamamı başarı üzerine kurgulanan ve bütün bakan arkadaşlarımızın başarı adına birbiriyle yarıştığı bir ortamdayız. O açıdan Başbakanımızın ve Cumhurbaşkanımızın tasarrufudur" dedi.
(MK-SK-GS-E)

26.01.2013 13:08:40 TSI

Editör: Wan Haber