Başbakan Binali Yıldırım, dün yaptığı açıklamada, "Terör örgütünün bugünlerde 'biz görüşebiliriz, silahları bırakabiliriz, konuşalım' gibi doğrudan, dolaylı haberleri geliyor” demişti.

 Rûdaw’a konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van milletvekili Lezgin Botan, konuya ilişkin şunları şöyledi: “PKK’den herhangi bir çağrı olsa çıkar kendi yayın organlarında bunu dile getirirler. Basından takip ettiğimiz kadarıyla PKK’nin böyle bir açıklaması yok.  Bu toplumsal algı operasyonudur. Bu kadar üst düzeyde yalan söyleme ihtiyacı duyduklarına göre demek ki çok zor durumdalar.Bu yalan beyan da bunun açık ispatıdır.”

Lezgin Botan, “AKP, Kürdistan’da yaptığı işgal ve katliamları meşrulaştırmaya çalışıyor. Kamuoyunda sanki Kürtler onlara yalvarıyormuş gibi yansıtmaya çalışıyorlar ancak böyle birşey yok. Büyük bir savaş suçu, insanlık suçu işlediler ve yenildiler” ifadelerini kullandı.

Oslo görüşmeleri

“Bizim PKK adına söz söyleme gibi bir derdimiz yok. Böyle bir hakkımız da yok” diyen HDP’li Botan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“PKK’nin silah bırakmak istediğini bir an için doğru kabul etsek bile, AKP'nin bu bulunmaz teklifi retdetmesi demek ülkeyi ısrarla savaş konumunda tutmanın itirafıdır. Biz siyasi bir parti olarak savaşan taraflara sürekli silahları susturma çağrısı yaptık, yapıyoruz da.”

Lezgin Botan, “1993’ten bugüne kadar Türk devleti defalarca PKK ile masaya oturdu. Oslo’da oturdu, son 3 yılda da oturdu. Doğru olan da budur. Biz parti olarak bunu destekledik, destekleriz de. Ancak silahı bırakacak olan PKK’dir. Bizim bu konuda bir tasarrufumuz olamaz” şeklinde konuştu.

Yolsuzluk dosyaları

“AKP ciddi bir şekilde köşeye sıkıştı. Sadece siyasi bir parti olmadığı, derin devletle bağlantıları olduğu ortaya çıktı” diyen Botan, “AKP’nin hırsızlık dosyaları Washington’dan Moskova’ya, Moskova’dan Riyad’a kadar elden ele dolaşıyor. Her yerde teşhir oldular” dedi.

 PKK'yi de kapsayan Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, geçtiğimz ay, "Türkiye'ye direnmekten başka çareleri olmadığını" belirterek, “ABD arabulucu olsun ve bizi yeniden biraraya getirsin” demişti. Lezgin Botan, Aydar’ın açıklamalarına ilişkin, “Şu ana kadar bizim gördüğümüz veya duyduğumuz birşey yok. Diplomaside biliyorsunuz birçok şey kapalı kapılar ardında gerçekleşiyor. Bize yansıyan birşey olmadı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: RUDAW

 

Editör: Wan Haber