WanHaber.com - Haber Merkezi

Bostaniçi Belediyesi Maya Kadın Danışma Merkezi Halk Sağlık Müdürlüğü ortaklığıyla belde de bulunan Maya Sağlık Merkezinde belde kadınlarına yönelik Kanser Erken Teşhis Taraması (KETEM) yaptı. Maya Sağlık Merkezinde yapılan kanser taramasına Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Halk Sağlık Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda, uzman doktor ve hemşirelerin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Kanser taramasına katılan kadınlara yönelik konuşan Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, belediye olarak belde kadınlarına yönelik sayısız projeyi hayata geçirdiklerini söyleyerek," Beldemizde kadınlara pozitif bir ayrımccalık uygulayarak, kadınlar için yeni projeler hayata geçiriyoruz" dedi.

 

'Kadınlara pozitif ayrımcalık uyguluyoruz'

 

KETEM taramasında emeği geçen kurumlara teşekkür eden Ergüneş, Maya Kadın Danışma Merkezi'nin 2009 yılından bugüne kadar belde de çok amaçlı çalışmlara imza attığını belirtti. Maya Danışma Merkezinin mesleki ve el becerilerinin yanı sıra sosyal,kültürel ve sağlık gibi konularda da çalışma yaptığını ifade eden Ergüneş," Belde kadınalarının yaşam kalitelerinin en üst seviyeye çıkması temel hedeftir. Bizler bu çalışmlarla kadın arkadaşlarımıza hizmeti ayaklarına götürüyoruz. Bugün burada Halk Sağlık Müdürlüğü'nün destekleriyle kadınlarımıza yönelik kanser taraması yapılıyor. Bu çalışmamız beldemizin 5 ayrı mahallesinde yapılacak. İtalya Gruppo Della Diocesi di Firenze Derneğinin desteği ile beldemizde sağlık merkezi yaparak kadınlarımızın her türlü sağlık sorunlarının giderebileceği bir bina inşaa ettik. Bugün de burada sağlık çalışmları kapsamında uzman doktorlar tarafından rahim ağzı ve meme kanserinin taraması yapılarak erken tanı ile erken tedavinin yapılmasına ilişkin bilgilendirmeler yapılacak. Bu sayede hayat kurtarılmasına vesile olacak bir çalışma ortaya çıkacak. Bundan sonra da her hafta bir mahalle de 50 kadını kapsayacak şekilde kanser taraması yapılacak" diye konuştu. 

 

Ardından konuşan Halk Sağlık Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda ise, müdürlük olarak çalışmlarının kentin tamamında yapılarak kadınlara kanserin erken teşhisin önemini anlattıklarını söyledi. Soğanda,"Bugün burada sizlere rahim ağzı kanseri taraması yapacağız. Yapılan taramadan sonra tahlilerinizi Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ki merkezimizde inceleyeceğiz. Biliyorsunuz kanser artık çağımızın en önemli hastalıklarından bir tanesi. Toplumuz da her 8 kadından bir tanesi artık meme kanserine yakalanıyor. Kanseri yenebilmemiz ve kanseri atlatmamız için en önemli ve hayati adım erken teşhistir. Erken teşhis ile tedavi uygulanarak, hastalığı yenmemiz mümkündür" dedi. 

Editör: Wan Haber