Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, "Zorla alan değiştirmek zorunda kalan öğretmenler uzmanlık alanlarına dönmelidir" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e seslenen Bostan, "Sayın Bakan, özür grubu tayinlerinde yaptıklarınız, emin olun Türk eğitim tarihinde bir leke olarak yerini aldı. Oluşturduğunuz köhne eğitim sistemi öğretmenin mutsuz olması sonucunu doğurmuştur. En tabi insan hakkı olan aile bütünlüğünü dahi görmezden gelen bir anlayışla, il emrini, ilçe emrini kaldırdınız, öğrenim özrünü özür grubu içinden çıkardınız. Yılda iki kere yapılan özür tayinlerini, bir defa ile sınırladınız. Bunlarla da yetinmeyerek, tam bir zulüm örneği sergileyerek, öğretmeni uzmanlaştığı alan dışına attınız, hatta öğretmenlik mesleği dışına çıkararak memur olarak atadınız. Sayın Bakan, bunlar yaşadıklarımız, acı veren, eğitim öğretim metotlarıyla asla uyuşmayan akla zarar uygulamalarınızdı. Birçok öğretmenin önümüzdeki yıllarda da, yeni sistem ve iş bilmez bazı bürokratlarınızın uygulamaları ile yeni sıkıntılarla karşı karşıya kalacağı, pek çok öğretmen normunun yeniden şekillenmesi sebebiyle mağdur olacakları açıktır" şeklinde ifade kullandı.
Bostan, "Sayın Dinçer, burada ana konumuz, zorla alan değiştirmek zorunda kalan binlerce öğretmenin yaşadığı sıkıntılardır. Gerçekten isteyerek alan değiştirenleri istisna tutuyor, ancak, sadece aile bütünlüğünü sağlamak için, alan değiştirmek, yan alanına geçmek zorunda bırakılan binlerce öğretmenimizin yaşadığı drama dikkatinizi çekmek istiyoruz. Sendikamızı arayan, yüzlerce alan değiştiren öğretmen, mutsuz olduğunu, birçoğu, yan alanını başaramadığını, öğrenci ve branş öğretmeni arkadaşlarına mahcup olduklarını faydalı olmak istediklerini ifade etmektedirler" diye ifade kullandı.
Bostan, "Sayın Bakan, bakanlığa geldiğiniz günlerde öğretmen yetiştirme konusunda ciddi çalışmalar yapacağınızı söylediniz, ancak, bu uygulamanızla binlerce, yetişmiş, alanında son derece başarılı olan öğretmeni, uzman olmadıkları alanlara geçmeye zorladınız. Bu iki açıklama birbiri ile taban tabana tezattır" dedi.
Yanşan sorunların acilen çözülmesini isteyen Bostan, "Yaşanılan bu sorun, eğitim öğretimimiz için acilen düzeltilmelidir. Dünyanın hiçbir ülkesinde benzeri bir uygulamanın olması mümkün değildir. Bir sorunu çözmek için, daha karmaşık sorunlara sebep olmak size yakışmamaktadır. Burada yapılması gereken, alınması gereken tedbir bellidir. Eğitim öğretimle yakından uzaktan ilişkisi olmayan pek çok insan dahi, bu yaptığınızı anlamlandıramamaktadır. O halde, Milli Eğitim Bakanı olarak yapmanız gereken, zorla alan değiştirmek zorunda kalan, memurluk kadrolarına geçmeyi kabul etmiş bu mağdur öğretmenlere, isteklerine bağlı olarak uzman oldukları alana tekrar dönebilme hakkı, iş işten geçmeden, telafisi mümkün olmayan olaylar yaşanmadan, verilmelidir" şeklinde ifade kullandı.
Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Böylesine önemli bir sorunu çözmek, yaptığı hatadan dönmek insanı küçültmez, tam tersine büyütür. Biz Türk Eğitim Sen olarak, bu tavrınızı takdirle karşılayacak, bir yanlıştan dönmenin büyük bir erdem olduğunu her platformda ifade edeceğiz. Bu vahim yanlıştan dönmeyi, bir gurur yapmayacağınıza inanmak ve çözüm iradesini ortaya koyduğunuzu görmek istiyoruz. Unutmamak gerekir ki, öğretmen başarısı eğitim öğretimin temel anahtarıdır. Öğretmeni kazanmadan, eğitim öğretim davasında başarılı olmak imkânsızdır. Sorumluluk ve karar sizindir."
(AS-YHY-Y)

06.12.2012 18:23:30 TSI

Editör: Wan Haber