Konak Belediyesi'nin düzenlediği anma etkinliğinde, Boşnak soykırımının başlangıç tarihini unutturmamak için söz verildi.
20'inci yüzyılın sonlarında Boşnak katliamının başladığı gün olan 9 Ocak 1992'de yaşananlar, 21'inci yılında Konak Belediyesi ve İzmir Boşnaklar Derneği'nin düzenlediği anma etkinliğiyle bir kez daha hatırlatıldı. Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi Avni Anıl Salonu'nda düzenlenen anma etkinliğinde, Konak Belediyesi tarafından hazırlanan belgesel film gösteriminde bir dönemin acı gerçekleri yayınlandı.
9 Ocak'ın unutulmaması gereken bir tarih olduğunun altını çizen Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, bugün de yaşananların insanlığın yüzüne bir tokat gibi vurulması gerektiğini söyledi. Bosna-Hersek'in ilk devlet başkanı Aliya İzzetbegoviç'in sözlerini hatırlatan Başkan Tartan, "Yaşanan acıyı tarif etmek mümkün değil. Ancak bugün, toplumun geleceğine yeni bir umut olması için bir araya geldik ve ilk defa soykırımın başlangıç tarihini anıyoruz. Bu buluşmanın gerçekleşmesi gerekiyordu. Biz bugün bir insanlık görevini yerine getirdik. Burada dile getirdiklerimiz, hissettiklerimiz, düşündüklerimiz inanıyorum ki Bosna'daki gazilere, dul ve yetim kalmışlara, evlatlarını kaybetmiş o iyi insanlara ulaşıyor" dedi.
İzmirli Boşnaklar Derneği Başkanı Hamza Yavuz da, nisan ayında gösterime girecek bir belgeselin olacağını belirterek, "İlk defa bu önemli günü anıyoruz ve her zaman olduğu gibi bugün de desteğini esirgemeyen Hakan Tartan'a teşekkür ediyoruz. Yine onun desteğiyle dernek olarak Türkiye'ye örnek olacak bir belgesel hazırlıyoruz" diye konuştu.
İzmir Balkan Dernekleri Başkanı Federasyonu Genel Başkanı Vahap Savaşan ise, savaşın sürdüğü dönemde katliama dur demek için İzmir'de mitingler düzenlediklerini dile getirerek, "Biz buradan sesimizi duyurmaya çalışırken maalesef Avrupa bu drama seyirci kaldı" dedi.
Konak Belediyesi tarafından hazırlanan "Hüznün, Kederin ve Acının Ülkesi: Bosna" film gösteriminin ardından, izleyiciler gözyaşlarını tutamadı. Programın sonunda Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'a teşekkür plaketi verildi.
(EA-ERG-Y)

10.01.2013 11:35:23 TSI

Editör: Wan Haber