Bosch Grubu, dünyada ilk kez Türkiye'de hayata geçirdiği 'Enerji Verimliliği Okulu' ile çalışanlarının dikkatini enerji tasarrufuna çekmeyi hedefliyor. Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ Teknik Genel Müdürü Dr. Andreas Wolf, Türkiye'nin ekonomide önemli adımlar attığını belirterek, "Türkiye 2023 hedefine ulaşacaktır" dedi.
Enerji Verimliliği Haftası'nda açılışı yapılan Enerji Verimliliği Okulu, bugüne kadar yaklaşık 3 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Her yıl Ulusal Enerji Verimliliği Haftası'nı özel faaliyetlerle kutlayan okulun kapıları basına açıldı. Ziyaretçileri ağırlayan Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ Teknik Genel Müdürü Dr. Andreas Wolf, Bosch çalışanlarının enerji verimliliği konusunda girişimci projelere imza attıklarını vurguladı.
"Çalışma arkadaşlarımızın girişimciliklerine, girişimci ruhlarına her zaman tam destek verdik. Vermeye de devam edeceğiz" diyen Dr. Wolf, Enerji Verimliliği Okulu'nun çalışan girişimciliği öncülüğünde hayata geçmiş en güzel örneklerden biri olduğunu kaydetti. Dr. Andreas Wolf, "Dünyamız, şimdiye kadar hiç yaşamadığı sorunlarla karşı karşıya bulunuyor. Bosch Grubu olarak bu meselelerin üstesinden gelinmesine yardımcı olmak istiyoruz. Hatta enerji verimliliğinin de ötesine geçmeyi hedefliyoruz. Daha yaşanabilir gelecek adına çalışanlarımızı ve tüm paydaşlarımızı bilinçlendirmeyi görev kabul ediyoruz" dedi.

"TÜRKİYE 2023 HEDEFİNE ULAŞACAKTIR"
7 yıldır Türkiye'de olduğunu ifade eden Wolf, Türkiye'nin 2023 hedefine mutlaka ulaşacağını da söyledi. Wolf, "Türkiye'yi çok seviyorum. Ekonomide başarılı adımlar attı. Türkiye'nin 2023 yılı hedefine ulaşacağına inanıyorum. Türkiye Ar-Ge projelerine destek veriyor. Biz de buna önem veriyoruz. Geçen seneye göre Ar-Ge projelerimizin oranını 2 kat artıracağız. Her günümü keyifle geçiriyorum. Bursa fabrikasındaki çalışanlarımızla mükemmel bir ekibiz. Türkiye çok güzel bir ülke. İnsanları da çok iyi. Türkiye'deki çevre duyarlılığı bilincini artıran her kanuna destek veriyoruz" diye konuştu.
Bosch Türkiye'nin çevre dostu ürünler ve sürdürülebilir kaynak tasarruflu üretim şekline odaklandığını kaydeden Dr. Wolf, "Bu bakımdan portföyümüzde temiz enerji üreten tesisler bulunuyor. Bursa'da dizel ve benzinli motorlarda yakıt tüketimini belirgin şekilde azaltan yeni teknoloji püskürtme sistemleri üretiyoruz. Tüm üretim tesislerimizde, karbondioksit (CO2) emisyonunu düşürerek temiz bir dünya ve çevre için katkı sağlıyoruz" diye konuştu.

"BURSA'DA 2 YILDA 100'DEN FAZLA PROJEYLE 1 MİLYON EUROLUK TASARRUF SAĞLADIK"
Bursa'daki fabrikalarda enerji tüketimi ve CO2 emisyonunu 2015'e kadar yüzde 30 azaltacak bir proje başlattıklarını kaydeden Dr. Wolf, "Bu projeyi 3 adımda uygulamaya koyduk. İlk aşamada, üretimde kullandığımız enerji maliyetini çıkarmak için gerekli ölçüm cihazlarını kendimiz geliştirdik ve düzenli olarak kullanmaya başladık. Ana tüketimlerimizin neler olduğunu öğrendikten sonra, iki yılda bu konuda 100'den fazla proje tamamladık. Bu projeler sayesinde 15 bin ton karbon emisyonunu önledik ve 1 milyon avro tasarruf sağladık. Böylece doğaya 750 bin adet ağacın sağladığı temiz havaya denk bir katkıda bulunduk. 3. aşamada ise Türkiye'deki ve yurt dışındaki paydaşlarımızla sürekli temas halindeyiz ve düzenli olarak bilgi ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz" diye konuştu.

"ENERJİ VERİMLİLİĞİ OKULU HERKESE AÇIK"
2011'de hayata geçirdikleri Enerji Verimliliği Okulu'nun tüm Bosch çalışanlarına ve dışarıdan gelen herkese açık olduğunu dile getiren Wolf, şöyle devam etti:
"Enerji Verimliliği Okulu sayesinde çalışanlarımızı ve ilgili misafirlerimizi enerji kaynaklarının dikkatli kullanımı konusunda motive ediyoruz. Enerji ve su tasarrufu için hangi tekniklerin kullanıldığını ve özellikle Bosch'un uyguladığı teknikleri anlatıyoruz. Enerji verimliliği okulu bugüne kadar Türkiye, İtalya ve Almanya Bosch fabrikalarından ve Bursa'daki okullardan oluşan yaklaşık 3 bin ziyaretçi tarafından gezildi. Bursa'daki okullar okulumuzu ziyaret etmeye devam edecekler. Çalışanlarımızın enerji tasarrufu konusundaki fikirlerini alıyoruz. Çevre koruma konusunda çalışanlarımız sadece son iki yılda 500'ün üzerinde teklif verdiler" diye konuştu.
Enerji verimliliği okulunda; binalarda ısı kayıp ve kaçakları, yapı ve yalıtım malzemesi çeşitleri, yalıtım camı uygulamaları, verimli aydınlatma, konvansiyonel/ yoğuşmalı kombi, güneş kolektörü uygulamaları, tesisatlarda yalıtım, radyatör ve zeminden verimli ısıtma sistemleri, ısı geri kazanımı, basınçlı hava sistemleri gibi konular ele alınıyor.

BOSCH DÜNYA ÇAPINDA 4 BİN 100 ADET PATENT BAŞVURUSU YAPTI
Bosch Grubu; Robert Bosch GmbH'ı, 350'den fazla alt kuruluşunu ve 60'dan fazla ülkede bulunan yerel şirketleri içermektedir. Satış ve hizmet alanlarındaki iş ortakları buna dahil edildiğinde Bosch, yaklaşık 150 ülkede temsil edilmektedir. Dünya çapındaki bu gelişim, üretim ve satış ağı, büyümeye yönelik temeli oluşturmaktadır. 2011 yılı finansal verilerine göre, yaklaşık 300 binden fazla çalışanla 51,5 milyar euro ciro gerçekleştirilmiştir. Araştırma ve geliştirme faaliyetleri için 2011 yılında yaklaşık 4,2 milyar euro harcanmış olup, dünya çapında yaklaşık 4 bin 100 adet patent için başvuruda bulunulmuştur.
(YS-MŞ-GS-E)

10.01.2013 13:59:47 TSI

Editör: Wan Haber