Renklerinin bordo-mavi olması ve armasındaki ay-yıldız ile başlayan Trabzonspor-Drogheda United dostluğu yeni bir boyut kazanıyor. Taraftarların öncülük ettiği dostluk neticesinde iki kulüp 19-26 Mart 2013 tarihleri arasında Dublin'de karşı karşıya gelecekler
Kulüp renkleri ve armasındaki ay-yıldız üzerinden duyulan sempati ile yıllar önce bordomavi.net üzerinden kurulan ilişki T.C. Dışişleri Bakanlığı Mensubu Diplomatlarımızın da devreye girmesiyle yeni bir boyut daha kazanıyor. İnternet üzerinden kurulan iletişimin ardından T.C. Dışişleri Bakanlığı Dublin Büyükelçiği'nin girişimleri ile iki kardeş kulüp 19-26 Mart 2013 tarihleri arasında Dublin'de karşı karşıya gelecekler.
Renklerinin bordo-mavi olması ve armasındaki ay-yıldız ile başlayan sempati, tarihsel geçmişi olan iki ülke insanının buluşmasına varan bir sportif kardeşliğe dönüştü. Önce iki kulüp taraftarları bordomavi.net üzerinden buluştu, formalar, atkılar değiştirdi birbirleriyle. İnternette kurulan bu sıcak ilişki ardından Drogheda United tarihindeki ilk şampiyonluğuna ulaştı. Trabzonspor ve Drogheda taraftarları birlikte kutladılar şampiyonluğu. O günlerden beri iki kulüp taraftarları buluşuyor, konuşuyor, yazışıyor.
Drogheda United'ın bundan bir kaç yıl öncesinde düştüğü finansal buhranda da Trabzonspor Taraftarları kendilerine destek oldu. Hatta o dönem Trabzonspor'un Drogheda United'ı alması dahi gündeme geldi. O buhran Droghedalı yöneticilerin başarısı ile atlatıldı. Devamında Drogheda United ile Trabzonspor kardeş kulüpler oldular.
Bu süreçte Dışişleri Bakanlığımızın Diplomatları devreye girdi. Dublin Büyükelçisi Sayın Altay Cengizer iki kulüp arasında bu dostluğu, kardeşliği pekiştirecek bir maçın organize edilmesi konusunda büyük katkı sağladı. Sonunda iki kardeş kulübün Dublin'de ilk buluşması netleşti.
Bu dostluğa, kardeşliğe ilk ışığı yakan Bordo-mavili taraftarların buluşma adresi bordomavi.net'tan yapılan açıklamada, "Bordo-mavi.net ailesi olarak büyük mutluluk ve kıvanç duyuyoruz. Bu dostluğun yeşermesine katkı veren Drgoheda United ve Trabzonspor Yönetimleri başta olmak üzere, Dışişleri Bakanlığımız'ın Diplomatlarına ve özelinde Dublin Büyükelçimiz Sn. Cengizer'e şükranlarımızı sunuyoruz" denildi.

DOSTLUĞUN TARİHSEL GELİŞİMİ
Bu dostluk sadece Drogheda şehri ve Türkiye arasında değil, Louth bölgesine kıtlık zamanında yapılan Türk yardımlarına kadar uzanıyor. İngiliz ambargosu uygulanan büyük kıtlık döneminde 31nci Osmanlı Padişahı Abdülmecit Han gemilerle İrlanda'ya yardım elini uzatmıştı. Dönemin İngiltere Kraliçesi yardımlardan belirli bir pay alacağını söyleyince erzak yüklü Osmanlı gemileri kıyıyı dolaşarak bu yardımları Drogheda Limanı'na indirmişlerdi. Bu nedenle Drogheda Şehri'nde halen Osmanlılar'a teşekkür edilen bir yazı da mevcut. Ardından 1847'de İrlanda'nın ileri gelenleri Osmanlı Padişahı'na bir teşekkür mektubu gönderdiler. Bu mektup Osmanlı arşivlerinde mevcuttur. İşte o mektup:

"ZAT-I ŞAHANELERİ OSMANLI MÜLKÜNÜN SULTANI ABDÜLMECİD HAN'A,
Aşağıda imzası bulunan biz İrlanda eşrafı, siz zat-ı devletlerinin mağdur ve perişan İrlandalılara karşı gösterdiğiniz alaka ve geniş kereminiz dolayısıyla minnet ve en derin şükranlarımızı arz için müsaade istirham ediyoruz. Yine ahalimiz adına ihtiyaçlarımızın görülmesi için siz zat-ı şahaneleri tarafından yapılan bin sterlinlik nakdî yardım sebebiyle teşekküre cesaret eyliyoruz. Hikmet-i ilahî memleketimizi başlıca gıda maddesinden mahrum etti; ahalimizi hiçbir medenî millete isabet etmeyen kıtlığa düçar eyledi. Bu çetin zamanda felaketzede İrlandalıların kendilerini ve ailelerini açlıktan kurtarmak için kendilerinden daha az belaya uğrayan diğer ülkelerin kerem ve ihsanına el açmaktan başka çaresi kalmadı. Siz zat-ı âlileri yapılan bu çağrıya cevap verdiniz. Onlarca ırkdaşımızı yok olmaktan kurtaran bu vakitlice ve cömert yardımınız için İrlanda ahalisi adına zat-ı şahanelerine minnet ve şükranlarımızı arza müsaade rica ediyoruz."
(MFS-MFS-S)

06.12.2012 14:24:01 TSI

Editör: Wan Haber