Hastane Başhekim Prof. Dr. Hakan Çankaya ve YYÜ İç Hastalıklar Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Yasemin Usul Soyoral ile birlikte ilk önce üniteyi gezerek tedavi olan hastalarla birebir sohbet ederek geçmiş olsun dileklerini ileten Prof. Dr. Battal, ardından gazetecilere bir açıklama yaptı. Depremde paniklemeden bütün ekibiyle birlikte sorunları doğru bir şekilde ortaya koyduklarını ve doğru çözümler bulmak suretiyle bugün artık normale döndüklerini ifade eden Prof. Dr. Battal, “Bu çalışmalardan bir tanesi de diyaliz ünitesi. Deprem sürecinde hastanemiz inşaat aşamasındaydı, ama Van’ımızın çok ciddi sağlık sorunları ve hastane ihtiyacını gördüğümüz için bütün ekibimizle beraber seferber olduk. Gecemizi gündüzümüze katmak suretiyle hastanemizi çok erken bitirdik. Hastanemiz 400 yataklıydı. İhtiyacı dikkate alarak hastane içinde bulunan hoca odalarını da hasta odalarına dönüştürerek kapasitemizi 700 yatağın üzerine çıkardık. Bu sırada başhekimimiz ve hocalarımız Van’ın çok ciddi diyaliz ünitesine ihtiyacının olduğunu söylediler. Biz de bütçemizi kontrol ettik ve toplumumuzun yararına olacak konularda bütçemizi kullandık. Projelerimizi hazırladık ve çalışmaları başlattık. Bugün itibari ile ünitemizde hizmet vermeye başladık. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Gayet güzel hizmet veriyoruz burada. Hasta yataklarının başına televizyon sistemi kuracağız. Böylece hastalarımız diyaliz ünitesine bağlı iken televizyon izleyebilecekler. Hastalarımız çok güzel ve nezih ortamlarda tedavi imkanı buluyorlar. Ekiplerimiz deprem döneminde çok özverili bir çalışma yürüttüler. Deprem sonrasında diyaliz hastalarımızı Erzurum ve Diyarbakır’a gönderdik. Üniversitemiz deprem esnasında hastaneyi tamamlarken, bir taraftan da çok donanımlı cihazları da hastaneye koyduk. Bu yılda önemli bütçe aldık. Bununla yeni cihazlar aldığımızda bölgede en donanımlı cihazlara sahip üniversite olacağız. Bu vesileyle Başbakanımız ve bütün bakanlarımıza katkılarından dolayı teşekkür ederim” dedi.
Başhekim Prof. Dr. Hakan Çankaya ise, merkezin hazırlanmasında Rektör Prof. Dr. Peyami Battal’ın çok büyük destekleri olduğunu belirterek, “Deprem zamanında diyaliz hastaları ile ilgili büyük sıkıntılar yaşadık. Kazazede olan insanların depremden sonra ciddi diyaliz ihtiyaçları oldu. Biz makinelerimizle Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmet vermeye devam ettik. Ama şimdiki ünitemiz herhangi bir afet döneminde hem kullanılabilecek hem de ameliyathane olarak kullanılabilecek tarzda yaptığımız bir bina. Katkılarından dolayı herkese teşekkür ederim” diye konuştu.


Taleplerini kabul eden Rektör Prof. Dr. Battal’a teşekkür eden Doç. Dr. Yasemin Usul Soyoral da, “Hastalarımız haftanın yarısını burada geçiriyorlar. Bu nedenle buranın evleri gibi rahat edecekleri bir ortam olması çok önemli. 30 makinelik ünite. Günlük 120 hasta sayısına ulaşabiliriz. Eleman sıkıntısı olmazsa gece de hizmet vererek sayıyı 240’a çıkarabiliriz. Hastalarımız geldiği sürece burada sıkıntı yok. Van’ın bütün hastaları gelse, eleman sıkıntısı olmazsa hizmet verebiliriz” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber