Diyarbakır Tabip Odası, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Diyarbakır'da gerçekleştirilecek bölge mitingi ve Rojava'da yaşananlara ilişkin Tabip Odası'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantının gerçekleştirildiği salona "Ji Tennduristi ü azadiye sexberi nabe", "Sağlık ve özgürlük için tasarruf yapılamaz" pankartı asılırken toplantıya; Diyarbakır Tabip Odası ile Eczacılar Odası başkanı ve yöneticileri katıldı. Toplantıda konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Kemal Karadaş, Türkiye'de son 30 yıllık zaman diliminde Kürt sorunundan kaynaklı yaşanan çatışmalı süreçte 50 bine yakın yurttaşın yaşamını yitirdiğini belirterek, "Ödenen bunca ağır bedellere rağmen Türkiye halkları soruna yönelik barışçıl ve demokratik bir çözüm iradesini ortaya koymuştur" dedi. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan ve ikinci aşamasına girilen sürece değinen Karadaş, "Bu sürecin sekteye uğramaması ve sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi; sürecin, zihnen ve pratiken mimarı olan Sayın Öcalan'ın üstlendiği misyonu ve rolün tam yerine getirebilmesi için koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir" dedi. STK ve toplumun değişik kesimleriyle diyalog ve müzakere ortamı sağlanması gerektiğini belirten Karadaş, şunları ifade etti: "İktidar, müzakere öncesinde de sonrasında da Abdullah Öcalan'ın, barışçıl çözümcü kişiliğinden, siyasal akıl ve öngörüsünden yararlanırken, sağlık koşullarının düzeltilmesi için hiçbir girişimde bulunmamıştır. Bütün bu olumsuzluklara rağmen diyalog ve çözüm kanallarını açık tutmayı başarmıştır. Hükümetin bugüne kadar pratik adım atmaması, sürecin aşamalarına karşı takındığı tutum, oluşan kaygıları giderme noktasında sessiz kaldığı düşünülünce barış sürecine dair kaygıları iyice artırmıştır." 

'Siyası tutukluları kapsayan bir genel af sürecin ruhuna denk düşecek'

Karadaş, 1 Eylül Dünya Barışı Günü'nün kutlanacağı bir süreçte Ortadoğu'da başta Mısır ve Rojava' da çetelerin din maskesi altında kadın ve çocuklara yönelik gerçekleştirdikleri katliamları kınadıklarını söyledi. Türkiye ve Rojava halklarının özgürleşmesi noktasında tüm halkları 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde gerçekleştirilecek mitinge katılmaya çağıran Karadaş, "Barış kazansın, barış güvercinleri özgürce uçsun" dedi.

1 Eylül'de Serhat Van'a akacak 

Van'daki sivil toplum örgütleri ile BDP ve HDK öncülüğünde yapılacak olan ve tüm Serhat illerinin katılacağı ve "Nevroz coşkusuyla onurlu bir barışa yürüyoruz. Rojava devrimini selamlıyoruz" şiarıyla gerçekleştirilecek "Barış mitingi" için hazırlıklar başladı. 1 Eylül Dünya Barış Günü dolaysıyla Van'a yapılacak olan miting öncesinde oluşturulan tertip komitesi çalışmalarını kamuoyuyla paylaşmak amacıyla Van KESK binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya; BDP Van İl Eş Başkanı Figen Yaşar, SES Van Şube Başkanı Yılmaz Berki, İHD Van Şube Başkanı Ömer Işık ve DİSK Dönem Sözcüsü Salih İpek katıldı. Yapılan toplantıda tertip komitesi üyeleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yapılacak çalışmalara ilişkin bilgilendirmelerde bulunuldu. Toplantıda tertip komitesi adına konuşan İHD Van Şube Başkanı Işık, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 21 Mart Newrozu ile başlatmış olduğu "Demokratik çözüm süreci" ile beraber "Rojava devriminin" ülke ve dünya gündemine oturduğu bir süreçte "Nevroz coşkusuyla onurlu bir barışa yürüyoruz. Rojava devrimini selamlıyoruz " şiarıyla 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü Van'da düzenleyecekleri kitlesel mitingle kutlayacaklarını dile getirdi. Tertip komitesinin BDP ve HDK olmak üzere Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) , İHD, MAZLUMDER, KESK, DİSK, Genel-İş Sendikası'ndan oluştuğunu belirten Işık, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolaysıyla Van'da tüm Serhat illerinin katılımıyla yapılacak olan "Barış mitingi" çalışmalarını da başladıklarını söyledi.

'Hükümetin adım atması için'

Işık, Newroz ruhuyla hükümetin adım atması için tüm Serhat illerinden yurttaşların mitinge katılacaklarını ifade etti. Düzenleyecekleri mitinge, BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, BDP Van milletvekilleri Özdal Üçer ve Nazmi Gür'ün katılacağı bilgisini veren Işık, sanatçı olarak da Koma Azad, Ayfer Düztaş, Hozan Remzi ve Van MKM sanatçılarının sahne alacağını söyledi.

Miting için resmi başvuru yapıldı

Mitingi 1 Eylül Pazar günü saat 13.00-18.00 saatleri arasında Sıhke Caddesi üzerinde bulunan Mustafa Altaylı Parkı'nda yapmayı planladıklarını belirten Işık, tertip komitesi olarak resmi başvurularını yaptıklarını ve çalışmalarına başladıklarını söyledi. DİHA

Editör: Wan Haber