Özellikle geçtiğimiz günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin de katılımı ile temeli atılan ve bölge için nefes borusu olarak nitelendirilen Saray Kapıköy Gümrük Kapısı’nın modernizasyon çalışmaları ile bölgede yapılan yatırımları değerlendiren Van Ekonomi Konseyi Dönem Başkanı Kerem Baynal ve Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Faruk Biner, teröre inat bölgedeki yatırımların devam ettiği vurgusunu yaptılar.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Faruk Biner, Kapıköy Gümrük Kapısı’nın son 20 yıllık serüveninin kangren haline geldiğini belirterek, “Hemen yanı başımızdaki İran’la en uzun kara sınırına sahip olan bir kentiz. Maalesef bugüne kadar sınır kapılarımız rehabilite dilmediği için kullanılamaz bir durumdaydı. İranlıların bize ihtiyacı olduğu gibi özelde Van, genelde Türkiye’nin de İran pazarına ihtiyacı vardır. Van’da yaşanan depremler ve sonrasında yaşanan çatışma ortamı ile daralan ekonominin İran pazarı ile birlikte yeniden genişlemesi ve ilimizin bir cazibe halini alması bizleri sevindirmektedir. Esnafımızdan da bu anlamda olumlu tepkiler almaktayız” dedi.

“Yatırımlarla bu olumsuz ortamı değiştirmeliyiz”

Buradaki insanların kaçakçılık değil ihracat yapmalarını istediklerini belirten Biner, şunları ifade etti:

“Biz insanımızın kaçakçılık yapmalarını değil ihracat ve ithalat yapmalarını istiyoruz. Kayıt altına alınsın, herkes vergisini versin ve doğru ticaret yapılsın. Bununla birlikte kısa bir süre önce açıklanan bölgeye dönük yatırım paketi olan anahtar teslimi fabrikaların açılması yeniden bölge ekonomisinin canlandırmaya yönelik bir adım olarak değerlendiriyoruz. Önemli bir süreçten geçiyoruz. Özellikle son zamanlarda canımız acıtan olumsuz gelişmeler yaşandı. 15 Temmuz darbe kalkışması girişimi ve akabinde bölgede devam eden saldırılar bizlere birlik ve beraberliğimizi tekrar pekiştirerek, buna inanarak ve bütün toplumda ayırım yapmaksızın tüm kesimleriyle ortak paydamızın vatanımız olduğu noktasında hepimiz elimizden geleni yapmalı ve yatırımlarla bu olumsuz ortamı değiştirmeliyiz.”

Kapıköy Sınır Kapısı’nın modernizasyonu ile alakalı temel atma töreninin bölge açısından çok anlamlı ve değerli bir adım olarak nitelendiren Van Ekonomi Konseyi Dönem Başkanı Kerem Baynal ise “Özellikle ülkemizde, bölgemizde ve ilimizde son dönemde yaşanan terör olayları, darbe kalkışması gibi olumsuz gelişmeler ve insanı moralsizleştiren olayların yoğunlukta olduğu bir dönemde Van’ın ekonomik olarak nefes borusu diyebileceğimiz ve nefes alacağımız bir projenin temelinin atılması çok çok önemli ve değerlidir” dedi.

“Kapıköy Gümrük Kapısı’nın modernizasyonu 16 ayda tamamlanacak”

Türkiye geneline bakıldığında birçok devlete sınırı olmasına rağmen Van’ın en az ihracat yapan illerin başından geldiğini ifade eden Baynal, “Halbuki İran ve Orta Asya gibi bir pazar yanı başımızdayken bu kadar geride kalmamız bizim açımızdan da çok sevindirici bir gelişme değildir. Ancak geçtiğimiz günlerde temelini attığımız gümrük kapısı projesinin 16 ay gibi kısa bir sürede bitirilmesi gerekliliği hem karayolu hem de demir yolu taşımacılığının yapılacak olması, ilimiz ekonomisinin geleceği açısından çok değerlidir. Aynı zamanda bunun böyle bir süreçte yapılması da ayrı bir anlam ifade etmektedir” şeklinde konuştu.

Kısa bir süre önce onlarca kişinin düğünde şehit olduğu olayların konuşulduğu bir zamanda yaşanan olumlu gelişmelerin değerli olduğunu vurgulayan Baynal, “İlimizde 4 şehidimizin olduğu terör saldırısından 2 hafta sonrası Gaziantep, Elazığ ve Şırnak saldırıların konuşulduğu bir ortamda, ilimizdeki bu gelişmeler inşallah artık terörden ziyade istihdamın, ölümlerden ziyade refahlı bir hayatın, fakirlikten ziyade zenginliğin konuşulacağı bir sürece geçeceğiz diye bizlere ümit veriyor” diye konuştu. İHA

Editör: Wan Haber