Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Adıyaman Bölge Müdürü Halil Murat Demir, TPAO'nun Adıyaman'daki faaliyetleri hakkında bilgi vererek, Adıyaman'daki faaliyetlerin ve buna bağlı olarak da üretimin arttığını söyledi.
2012 yılındaki üretim oranını değerlendiren TPAO Adıyaman Bölge Müdürü Murat Demir, 2012 yılında üretimin arttığını söyleyerek, hükümetin koyduğu 2023 hedefi için var güçleriyle çalıştıklarını bildirdi. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Adıyaman'da da gerek TPAO olarak gerekse bazı ortaklıklarla üretimi sürdürdüklerini dile getiren Demir, Adıyaman'daki sahalarda günlük 9 bin 500 varil üretim sağlandığını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Adıyaman'da bazı sahalarda ortaklarımız var. Ortaklıkta operatör firma olarak kuyulardaki üretimleri TPAO gerçekleştiriyor. Bölge genelinde bulunan 39 sahamızdaki 239 kuyudan günlük 9 bin 500 varile yakın üretim gerçekleştiriyoruz. 2012 yılında sondaj kulesi sayımızı arttırdık ve şu anda 6 sondaj kulemiz Adıyaman bölgesinde faaliyette. 2012 yılında gerçekleştirdiğimiz 24'ü bitmiş 6'sı devam eden sondajımız oldu. Bu sondajlar neticesinde 2012 yılında 30 kuyuda yaklaşık 53 bin metre sondaj gerçekleştirdik."
Bölge Müdürü Demir, 2013 yılında bu sondaj kulelerinin çalışmaya devam edeceğini de bildirerek, "Ek sondaj kuleleri temini konusunda genel müdürlüğümüz ve ilgili daire başkanlıkları tarafından çalışmalarımız devam ediyor. 2013 yılı içerisinde Adıyaman dışındaki arama faaliyetlerini de arttırarak devam etmek hedefindeyiz. Sismik ekiplerimiz ile jeoloji ekiplerimizin saha ve sismik faaliyetleri de bu süre zarfında devam ediyor. Adıyaman bölgesinde son yıllarda gerek jeoloji ekipleri gerekse sismik ekiplerin çalışmaları artarak devam etti. Sismik ekipler iklim şartları el verdiği sürece çalışmalarını sürdürüyorlar. 2012 yılı sonu itibariyle sismik ekiplerimiz çalışmalarını tamamladılar. Kış mevsiminde arazi çalışmaları zor olduğu için Ankara'ya döndüler. İlkbaharla birlikte tekrar ilimize gelerek çalışmalarına kaldıkları yerden devam edecekler. Sismik ekipleri, bölge müdürlüğümüzün faaliyet alanında Adıyaman'da 70 kilometrekare üç boyutlu sismik data topladılar. Şanlıurfa'da da 400 kilometrelik bir alanda sismik çalışma yaptılar. Sismik çalışmalar neticesinde petrol potansiyeli açısından umut vaat eden yerler ve sahalar tespit edilecek, sondajı yapılacak ve nihayetinde petrol keşfedilirse üretime geçilecek" şeklinde konuştu.
"Sondaj çalışmaları neticesinde olumlu bir petrol emaresiyle karşılaşılırsa test ve kuyu tamamlama faaliyetini gerçekleştiriyoruz. Bu faaliyetler tamamlandıktan sonra petrol üretimi alanında faaliyetlerde bulunuyoruz. 2012 yılı içerisinde 30 kuyunun yaklaşık yarısı petrolle neticelendi. Bu kuyuların bir kısmı arama kuyusu dediğimiz sahalarda arama için açılan kuyulardır. Diğer kısmı ise daha önceden petrol bulunmuş, üretim yapmaya başlanmış sahalardaki üretimi arttırmak amacıyla açılmış olan üretim kuyularıdır. Sondajı tamamlanan 24 kuyudan 12'sinde petrolü bulduk 2 tanesinde test çalışmalarımız devam ediyor. Bu kuyuların bir kısmı üretime alınırken, bir kısım kuyularda ise üretime alma çalışmaları devam ediyor" diyen Demir, sözlerini şöyle tamamladı:
"2012 yılında keşfedilen Altıntop sahamızda yeni kuyu açmak için sondaj makinemizin montajını tamamladık ve sondaj çalışmalarımıza başladık. Doğu Şambayat sahamızda da yeni kuyular açıyoruz. Bu sahada açtığımız bir kuyuda daha petrolü bulduk. Önümüzdeki günlerde bu kuyuda üretime başlayacağız. Başka bir sondaj makinemizi yine bu sahadaki bir başka kuyuya naklettik ve sondaj çalışmalarına başladık. Bu kuyudaki durum da önümüzdeki haftalarda belli olacak. Son yıllarda yapılan çalışmalarla Adıyaman'daki sondaj faaliyetleri artmakta. Bundan 5-6 yıl öncesine kadar Adıyaman bölgesinde neredeyse sondaj yapılmıyordu. 2006 yılında 9 kuyuda 16 bin 800 metre sondaj yapmış bulunuyoruz. 2007 yılında 10 kuyuda 24 bin metre sondaj yapılırken, 2008 yılında 16 kuyuda 35 bin metre sondaj yapılmış. 2011 yılında 27 kuyuda 51 bin 400 metre sondaj yaparken, 2012 yılında 30 kuyuda 53 bin metre sondaj yaptık. Son 5 yıldır Adıyaman'daki sondaj faaliyetleri gerek sayı gerekse metraj olarak artmış durumda. Petrolün doğası gereği üretim sürekli düşer. Adıyaman'daki petrol üretimi 4 yıl öncesine kadar yaklaşık günlük 7 bin varile kadar düşmüştü. Hatta düşüşü devam ediyordu. Son yıllarda keşfedilen yeni sahalardan petrol üretilmeye başlamasıyla birlikte üretimimiz bugün 9 bin 500 varil mertebesine geldi. Bu yıl içinde açtığımız Bozhüyük-1 kuyusunda da petrole rastladık. Bu kuyudaki test ve üretime alma çalışmalarımız devam ediyor. Bu sahada önümüzdeki yıllarda yapacağımız sismik faaliyetler ve açacağımız yeni kuyularla sahanın potansiyelini belirleme çalışmalarımız devam edecek. Her açılan kuyu bize yeni umutlar, ufuklar açıyor."
(CK-SO-Y)

03.01.2013 14:23:33 TSI

Editör: Wan Haber