Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) KOBİ'lere yönelik sunduğu 10 milyon TL bütçeli İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı ile 8 milyon TL bütçeli Yatırım ve Turizm Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri için başvurular devam ediyor.
Başvuru sahiplerinin en geç 15 Mart 2013 günü mesai saati bitimine kadar kendilerine başvurmaları gerektiğinin altını çizen DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci; Van, Bitlis, Muş ve Hakkâri illerine DAKA projeleriyle sağlanan katkıların işsizliğin, geri kalmışlığın sona erdirilmesi adına önemli yer tuttuğunu belirtti. İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı ile Yatırım ve Turizm Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programı'na bölgedeki dört ilden yoğun bir proje teklifi yapılması beklediklerini söyleyen Demirci, mali destek programının Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmış olan DAKA 2013 Yılı Çalışma Programı ile ajans uzmanlarının il ve ilçe merkezlerinde yapmış oldukları saha çalışmaları sonucunda elde edilen bulgular çerçevesinde hazırlanan 2011-2013 Bölge Planı'nda belirlenen hedefler ve önceliklerin göz önüne alınarak hazırlandığına dikkat çekti. Dr. Emin Yaşar Demirci, "Temel amacımız; bu iki program çerçevesinde ajansımız tarafından hazırlanan ve Kalkınma Bakanlığı tarafından da onaylanan yeraltı ve yerüstü zenginlikleri ile beşeri sermayesini katılımcı bir anlayışla harekete geçirerek, sosyal ve ekonomik refahını ülke ortalamasının üzerine çıkarmış ve bu refahtan her bireyin adil bir şekilde faydalandığı, doğayla barışık bir bölge olmak vizyonunu hayata geçirmektir" dedi.
"KOBİ'LERE HAYAT VERECEK 10 MİLYON TL'LİK KAYNAK"
Bu vizyonu başarıyla hayat geçirdiklerinde tarımsal üretimde verimlilik ve çeşitlilik artacağını, tarım dışı potansiyelin hareketleneceğini, beşeri ve sosyal sermayenin geliştirileceğini ve kentsel-kırsal altyapının iyileştirileceğini vurgulayan Dr. Demirci, "Bu bağlamda İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde 10 milyon TL bütçe ayırdık ve KOBİ'lerimize bir mesaj gönderdik. Bölge illerinde yaşayan ve faaliyet gösteren yatırımcılarımıza açık çek sunduk. Projenizi yapın, DAKA olarak desteğe hazırız dedik. Kamu kaynaklarını doğru kullanan, başarılı, faydalı, istihdam ve kalkınmayı amaçlayan, iyi niyet taşıyan projelere desteğimiz tam. Bu programla beraber tahsis edilen kaynak, Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van illerinde faaliyet gösteren KOBİ'ler tarafından sunulacak AR-GE, markalaşma, kalite sertifikasyonu, yeni ürün üretilmesi, ürün çeşitlendirilmesi, üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik projelere tahsis edilecek" diye konuştu.
Dr. Demirci, aynı şekilde turizm ve hizmetler sektörünün de unutulmadığını ve imalat, ticaret, hizmet sektörlerinin faaliyet gösterdiği ortak alanların teknik, fiziki ve sosyal altyapılarının geliştirilerek yeni yatırımlar yapılmasının sağlanması ve turizm sektörünün canlandırılmasını sağlayarak bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak Yatırım ve Turizm Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programı'nı da hayata geçirdiklerini söyledi. Bu program için toplam 8 milyon 41 bin 375 TL kaynağı Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van illerindeki Organize Sanayi Bölge müdürlükleri, Küçük Sanayi Siteleri, sanayici ve işadamları dernekleri, İl Özel İdareleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, belediyeler ve üniversiteler tarafından sunulacak projelere tahsis edileceğini ifade eden Dr. Demirci, bölge illerinden her iki programa da yoğun bir katılım öngördüklerini açıkladı.
Genel Sekreter Dr. Emin Yaşar Demirci, proje teklif çağrısı ile ilgili Van ve Hakkâri'de eğitimler verdiklerini ve bu eğitimlerin önümüzdeki günlerde Bitlis ve Muş illerinde de süreceğini ifade ederek, "Bu eğitimler ilçelerimizde de hızla devam edecek. Eğitimler tamamlandığında proje teklifleri ile ilgili teklif sahipleri tüm detayları öğrenmiş olarak bize başvuru yapacaklar. Başvuruların son teslim tarihi 15 Mart 2013 saat 17.00 olarak belirlendi. Bu tarihten sonra ajansa ulaşan başvurular değerlendirmeye alınmayacak. Bu yüzden proje sahiplerinin başvurularını son süreçlere bırakmadan zamanı iyi kullanarak, gerekli bilgi, başvuru rehberi ve eklerinin tamamı www.daka.org.tr ve www.kalkinma.gov.tr internet sitelerinden de alarak işlemlerini yapmalarını bekliyoruz" dedi.
(MSA-Y)

15.01.2013 16:43:17 TSI

Editör: Wan Haber