Bir otelde düzenlenen programda Danıştay’ın ilgili daire üyeleri, tetkik hakimleri ve uzmanlar tarafından Van’da görev yapan bölge idare hakimlerine ‘Doğal Afetler ve İdarenin Sorumluluğu’ konusunda bir seminer düzenlendi. Seminere HSYK 2. Daire Başkanı Nesibe Özer, Van Cumhuriyet Başsavcısı Osman Nuri Güler, HSYK 2. Daire Üyesi Ahmet Berberoğlu, HSYK 2. Daire Üyesi Halil Koç, Van Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Kerem Küçük, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Çağatay Karaman, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper katıldı. 

""
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan seminerin açılış konuşmasını Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Çağatay Karaman tarafından yapıldı. Karaman, 2011 yılı yaz ve üst kararnameleriyle Van idari yargı kadrosunun önemli değişiklikler yaşadığını belirtti. Karaman, “2011 yılı yaz ve üst kararnameleriyle önemli değişiklikler yaşayan Van idari yargı kadrosu yerel koşularla alışma sürecindeyken 2 büyük deprem yaşamış Vanlı depremzedelerden daha kapsamlı sorunlar yaşayarak 2012 yılı haziran ayına ulaşmış ve Haziran ayı kararnamesiyle de Van idari kadrosunu tamamına yakını değişmiştir” dedi.


HSYK 2’nci Daire Başkanı Nesibe Özer ise HSYK olarak hakimler ve Cumhuriyet Savcıları için eğitimin hem bir hak hem de bir ödev olduğunu belirterek, “Bölgede rastlanan doğal afet ve hukukta idari sorumluluğu konusunun dosyalarının yoğunluğu nedeniyle bir eğitim talebi Van’dan iletildi. Tabi ki eğitim almak isteyen ve bu konudaki dosyaları en çabuk ve adil biçimde nasıl sonuçlandırabileceği konusunda yüksek mahkeme üyelerinden ve uygulayıcılarından uygulamaya ilişkin bilgileri doğrudan almak isteyen meslektaşlarımızın bu taleplerine duyarsız kalmamız veya cevap vermememiz söz konusu olamazdı. O nedenle bu eğitim faaliyetini planladık. Ayrıca Van’da çalışan meslektaşlarımızın bir süredir çalışma şartlarına ilişkin sorunların farkındaydık. Eğitimin dışında o sorunları da yerinde görmek ve bildiğimiz konularda farkındalığımızı meslektaşlarımıza hissettirmek amacıyla burada olamaya karar verdik” şeklinde konuştu.

""
Yapılan konuşmaların ardından aile fotoğrafı çekilerek seminere geçildi. Pazar gününe kadar sürecek olan seminer daha sonra gazetecilere kapalı olarak devam etti. HSYK üyeleri daha sonra Erciş’teki hakim ve savcıları ziyaret etmek üzere Cumhuriyet Başsavcısı Osman Nuri Güler ile birlikte Erciş ilçesine geçtiler.

Editör: Wan Haber