Body Worlds Sergisi'nde sömestr tatili boyunca ziyaretçilere 'İlk Yardım Eğitimi' verilecek. Ele alınacak konular, uzman eğitici doktorlar tarafından uygulamalı olarak simülatör üzerinde gösterilecek.
Body Worlds Sergisi'nin Türkiye Temsilcisi THEPARTNERS ve Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) işbirliğiyle gerçekleştirilecek olan 'İlk Yardım Eğitimi', sömestr tatiline denk gelen 25 Ocak 10 Şubat 2013 tarihleri arasında sergiyi ziyaret eden öğrencilere teorik ve pratik uygulamalı olarak verilecek. Eğitimde, trafik kazalarında nasıl müdahale edilmeli?, Kanama anında neler yapılmalı?, Kalbi duran bir hastaya nasıl kalp masajı yapılır?, Yanık anında ilk müdahale nasıl olmalıdır?, Düşme çarpma gibi travmatik durumlarda ne yapılmalı? şeklindeki konular, uzman eğitici doktorlar tarafından uygulamalı olarak simülatör üzerinde gösterilecek.
ATUDER Başkanı Prof Dr. Başar Cander, "Ülkemizde maalesef hem ilk yardım eğitimi hem temel yaşam desteği eğitimi ileri ülkelere göre daha geridir ve istenilen seviyelere ulaşılamamıştır. Son yıllarda bu konuda daha bilinçli çalışmalar yapılsa bile alınan eğitimin uygulamaya dönmesinde sorunlar yaşanmaktadır. Ancak gerek ilk yardım gerekse temel yaşam desteği hayati öneme sahiptir. Çünkü ilk anda yapılmayan bu müdahaleler yaşam kaybına kadar giden bir sürece yol açmaktadır. Bir insanın kalbi durduktan sonra 4-10 dakika içinde müdahale edilmezse beyin ölümü gerçekleşmekte ve bundan sonra yapılacak müdahalelerin faydası olmamaktadır. En iyi sistemlerde dahi sağlık ekibinin olay yerini ulaşması 6 dakikadan sonra olmaktadır ki bu süre bazen 20-30 dakikaya kadar gecikebilmektedir. Olay yerinde olanların yapacağı müdahale son derece önemlidir. Bu yüzden ilk yardım ve özellikle temel yaşam desteği eğitimini yaygınlaştırılması hayati önem arz etmektedir" ifadesini kullandı.
İlk yardım veya temel yaşam desteği eğitiminde eksikliklerin hem insan kaybına hem uzuv kaybına neden olabildiğini dile getiren Cander, "Her zaman ilk dakikalar çok önemlidir. Örneğin kanamayı durdurmak için yapılacak bir bası hayat kurtarabilmektedir Bu yüzden ATUDER olarak bir yandan bu eğitimi almış kişilerin artması için bir duyarlılık kampanyası için çalışırken; bir yandan da sağlıklı yaşam konusunda insanları ciddi anlamda bilinçlendiren Body Worlds sergisinde ziyaretçilere ilk yardım ve temel yaşam desteği eğitimleri vermeye başlıyoruz. Body Worlds sergisi ile yaptığımız bu anlamlı işbirliğinin devamında Türkiye'nin farklı yerlerinde eğitimlere devam etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
BODY WORLDS SERGİSİ 24 MART'A KADAR UZATILDI
7 Eylül'den bu yana Ankara Kentpark Alışveriş Merkezi'nde sergilenen, Gunther Von Hagens'in Body Worlds Orijinal Vücut Dünyası-Yaşam Döngüsü Sergisi, insan vücudunun mükemmel ve karmaşık yapısını unutulmayacak bir şekilde gösteriyor.
Gördüğü büyük ilgi nedeniyle 24 Mart'a kadar uzatılan Body Worlds Sergisi, Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerine insan bedeninin işleyişi ve sağlığı hakkında çarpıcı bilgiler veriyor. Sergiyi gezenlerin büyük çoğunluğu, daha sağlıklı beslenmeye ve yaşamlarının geri kalanında vücutlarına daha iyi bakmaya karar veriyor.
(PS-ÖK-Y)

20.01.2013 10:06:33 TSI

Editör: Wan Haber