Dünyada gastronomi trendlerine yön veren, jürisinde dünyanın en iyi şeflerini ağırlayan ve yine birbirinden başarılı yıldız şeflerin kıyasıya yarıştığı Bocuse d'Or Yemek Yarışması, Türkiye'de ilk kez Sirha İstanbul Fuarı bünyesinde gerçekleştirilecek.
Dünyanın en prestijli gastronomi yarışması olan Bocuse d'Or, 60 ülkeden 2000 şefin yarıştığı ve her ülkenin kendine has bir hammadde kullanması zorunlu olan uluslararası bir yarışma özelliği taşıyor.
Dünyanın önemli otelcilik ve yemek servis organizasyonu olan ve ilk kez 7-9 Mart 2013 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenecek olan Sirha İstanbul Fuarı ve "Bocuse d'Or" Yarışması tanıtımı Sirha Direktörü Marie-Odile Fondeud, Yarışma Direktörü Florent Suiplisson ve Bocuse d'Or Türkiye Komitesi Başkanı Mehmet Gürs'ün katılımıyla Ramada Plaza Şişli Oteli'nde yapıldı. "Bocuse d'Or"da Türkiye adına yarışacak alacak olan genç aşçılar Erol Sarıdoğan, Gürcan Gülmez, Murat Çakıroğlu, Volkan Karataş ile Bocuse d'Or Türkiye düzenleme komitesi ve jüri üyeleri de toplantıya katıldı.

KAZANAN ŞEF TÜRKİYE'Yİ 2014'DE İSVEÇ'DE TEMSİL EDECEK
Ünlü Şef Mehmet Gürs (Mikla Restoran), dünyanın en prestijli aşçılık yarışması olan Bocuse d'Or için yapılacak olan ilk ulusal elemelere başkanlık edecek. Mehmet Gök (d.ream-Doğuş), Rudolf Van Nunen (The Marmara), Aydın Demir (Divan) ve Murat Karaduman (Borsa) ile Uluslararası jüri üyeleri: Christian Tetedoie (Fransa), Joe Barza (Lübnan), Karl Guggenmos (WACS Global), Knud Bundgaard (Hilton İstanbul) ve Sergio Mei (İtalya), yarışmadaki rekabet düzeyinin yüksek tutulmasını sağlayacak. Metro Toptancı Market'in ana sponsor ve tedarikçi sponsoru olarak destek verdiği Bocuse d'Or Türkiye seçmelerinde, 9 Mart'ta yapılacak etkinlikte yarışacak olan şef adaylarından başarılı olan isim, Mayıs 2014'te İsveç'in Stockholm kentinde yapılacak Bocuse d'Or Avrupa'da Türkiye'yi temsil edecek. Burada başarılı olursa da 2015 Ocak ayında Fransa'nın Lyon kentinde Bocuse d'Or Dünya finalinde Türkiye'yi temsil etmeye hak kazanacaklar.

"BOCUSE D'OR" 30. YILINI KUTLADI
Toplantıda Sirha Direktörü Marie-Odile Fondeud "Bocuse d'Or"un 2013 yılı etkinliği hakkında bilgiler verdi. Fondeud, Sirha'nın geçtiğimiz Ocak ayında Fransa'nın Lyon kentinde yapılan etkinlikle 30. yılını kutladığını belirterek, "Sergi sahipleri her gün standlarında 1500 demo yaparak sergiyi gezenleri kendilerine hayran bıraktı" diye konuştu.

ÜLKELER ÖZGÜ YEMEKLER SERGİLENECEK
Yarışma Direktörü Florent Suiplisson, Bocuse d'Or' da her katılımcının ülkesine özgü yemeklerini sergileyeceğini belirterek, barkovizyon eşliğinde daha önce yapılan etkinlikler hakkında bilgi verdi. Yeni katılımlarla ülkelerin giderek arttığını belirten Suiplisson, "Yeni katılan ülkelerin finale kadar çıkmaları büyük başarı. Büyük bir aşçılık arenası düzenliyoruz. Yurtdışından 50'ye yakın dünyaca ünlü kuruluşun katılıyor" şeklinde konuştu.
Fuarın profesyonel ziyaretçilere açık olacağını belirten Marie-Odile Fondeud ise, "Sirha İstanbul'u 50 bine yakın profesyonelin ziyaret etmesi bekleniyor. 9 Mart'da yapılacak Bocuse d'Or seçmeleri dışında da her gün çok sayıda renkli etkinlik gerçekleştirilecek. Çikolata heykeller, Türk mutfağı tatlıları ve pastalar 8 Mart'ta Gastrobosphorus etkinliğinde yer alacak, 7 Mart'ta ise Omnivore festivali'nde genç aşçıların yaratıcı gösterisinde ünlü şefler genç şeflerle buluşacak" dedi.

TRAKYA'NIN KIVIRCIĞI İLE KUZEY EGE'NİN LAGOS BALIĞI SUNULACAK
Bocuse d'Or Türkiye Komite Başkanı Şef Mehmet Gürs, üyeler ile önemli toplantılar yaptıklarını belirterek ekipman ve hammadde için özel ürünleri incelediklerini söyledi. Mehmet Gürs sözlerine şöyle devam etti:
"Bocuse d'Or yarışması adını yüzyılın efsanevi Fransız şefi Paul Bocuse'den alıyor. Dünyanın en önemli mutfak olimpiyatı sayılan yarışmanın bu önemli bölümünün Türkiye'de yapılması gurur vericidir. 3 kıtadan 63 ülke temsilcisinin 18 ay boyunca hazırlandığı, ülke birincilerinin kendi bölge finallerine katıldığı Bocuse d'Or 'un büyük finali iki yılda bir Fransa'da yapılıyor. Türkiye'den gelecek vaat eden yetenekli adayları seçiyoruz. Bocuse d'Or, gastronomi dünyasının sınırlarını kaldırıyor. Şefler, sektör temsilcisi marka ve firmalar, akademik kurumlar aynı hedefte buluşuyorlar. Bocuse d'Or yarışması 5 saat 35 dakika sürüyor. Adayları 2 ana ürün ve tema ile hünerlerini teknik ile yarıştırıyorlar. Türkiye'nin en çok sevdiği balık ve kuzu üzerinde tartıştık. Trakya kıvırcık kuzusunu ana et olarak seçtik. Balık olarak da denizi nispeten temiz olan Kuzey Ege'den lagosu seçtik. 4 adayın Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyoruz. Halen antrenman süresi devam ediyor. Gelen başvurular arasında ön eleme yaptık. Bilmedikleri hammadde ile yaratıcılıklarını gördük. 4 kişi bunu başarıyla geçti. Bocuse d'Or formatına uygun çalışmalarda başarılı oldular."
(ÖZ-Y)

19.02.2013 16:10:54 TSI

Editör: Wan Haber