TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, Komisyon'un çalışmalarına CHP'li Deniz Baykal, MHP Başkanlık Divanı üyeleriyle ilgili seçim öncesi ortaya çıkan kasetler ve Başbakan Erdoğan'ın çalışma ofisinden çıkan dinleme cihazını ele alarak başlaması düşüncesi olduğunu söyledi.
Tokat'ın Almus ilçesinde düzenlenen belediye başkanları toplantısına katılan Aslan, basın mensuplarının sorularını cevapladı. İlk toplantıda dinleme ve izleme ile ilgili teknik konularla alakalı Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu üyelerinin bilgi sahibi olması noktasında kanaat oluştuğunu ifade eden Aslan, "Komisyon'un önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda Adalet Bakanlığı'ndan başlamak üzere Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nı, Jandarma Genel Komutanlığı'nı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nü ve MİT'i, Çarşamba günkü toplantıda teknik anlamda bu konuların nasıl yapıldığı ile ilgili bir bilgilendirme için davet ettik. Perşembe günü de TÜBİTAK ve üniversitelerin ilgili birimlerinden hocalardan brifing alacağız. Önümüzdeki hafta Komisyon'daki arkadaşlarımızın teknik bilgilenmesi olacak. Bir sonraki hafta da bu konuda mağdur olanlar varsa, şikayetleri üzerine esasa ilişkin çalışmalara başlayacağız. Ayıca Komisyon, Türkiye'nin bu konuyla ilgili güncel olan, gündeme gelmiş, kamuoyunun yakından takip ettiği konularla ilgili de araştırma yapacak" dedi.

ÇALIŞMALAR ÜÇ ANA BAŞLIK ALTINDA YAPILACAK
Çalışmaların üç ana başlık altında yapılacağını ifade eden Aslan, "Komisyon'a önümüzdeki haftadan itibaren yasal dinleme sınırlarının dışına çıkmak suretiyle kendilerinin dinlenildiğine ilişkin şikayetler olacak. Henüz bu süreç başlamadığı için bunlar kimler olabilir bir şey söylemek mümkün değil. İkinci olarak herhangi bir yasal yetkiye dayanmadan yasa dışı dinleme ve izlemelerle ilgili Komisyon'a ulaşacak şikayetler olacak. Komisyon'daki toplantıda görüş beyan eden milletvekili arkadaşlarımız oldu. Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la ilgili kasetin mutlaka nasıl ve kimler tarafından yapıldığı ya da MHP Başkanlık Divanı üyeleriyle ilgili seçim öncesi ortaya çıkan bu kasetlerin kimler ve ne amaçla yapıldığı, Sayın Başbakanımızın açıklamasında 'böcek' kimler tarafından ne amaçla konuldu? Komisyon üyelerinde en azından bunlardan başlamalıyız şeklinde bir düşünce var. Ama henüz bunlar karara bağlanmış değil. Bu süreç içerisinde gelecek şikayetler Komisyon'a ulaşacak bilgiler dahilinde, somut olarak bu dinleme ve izlemelerden mağdur olmuş kişilerin bu şikayetleri üzerine araştırmalar yapılacak" diye konuştu.
Bir gazetecinin "Yasa dışı dinleme ve izlemelerin sonunu getireceğiz şeklinde bir iddianız var mı?" şeklindeki sorusuna ise Aslan, "Yok tabi ki, böyle bir şeyi söylemek mümkün değil. Adı üstünde yasa dışı. Yani yasa dışılığa son vermek mümkün değil. Özellikle teknolojinin bu kadar geliştiği bir dönemde siz ne kadar iddialı söylemde bulunursanız bulunun, bunu gerçekleştirmeniz mümkün değil. Ama en azından yasa dışı yollarla yapılan bu tür dinleme ve görüntü kaydetmelerle ortaya konulacak ciddi yasla muayedelerle büyük oranda bunun en azından yayılması, duyurulması noktasında önemli bir aşama kaydedileceğini düşünüyorum. Mesele sadece dinlemek ve izlemek değil. Dinleme ve izlemelerin kamuoyuna duyurulması noktasında asıl mağduriyetler ortaya çıkıyor. Bunu kamuoyuna duyuracak iletişim araçlarının duyurması ile ilgili ciddi anlamda daha ağır yasal muayedeler ortaya konulabilirse büyük oranda çözülebilir. Dinleme ve izlemeyi sonlandırmanız hiçbir zaman mümkün değil. Çok küçük aletlerle insanlar bulundukları ortamlarda başka insanların görüntü ya da seslerini kaydedebiliyorlar. Bunu tamamen engellemeniz mümkün olmayacaktır" şeklinde cevap verdi.
(Nİ-CC-Y)

16.02.2013 14:32:58 TSI

Editör: Wan Haber