Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, böbreğini satmak isteyenlerin sayısının, organ bağışçılarınınkini geçtiğini belirterek, bilinçli bağış için son derece sistemli çalışmalar yürüttüklerini, ancak organlarını satmak için başvuranların sayısını düşüremediklerini söyledi.
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, organlarını satmak için başvuranların sayısının organ bağışlamak isteyenleri geçtiğini, bilinçli bağış için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Erk, "Organ bağışı konusunda son derece sistemli çalışmalar yürüterek bir bilinç yaratmayı hedeflesek de, organlarını satmak için başvuranların sayısını düşüremiyoruz. Son günlerde TV kanallarında yayınlamaya başlayan ve organ bağışına dikkat çeken 'Beni Bağışlayın' adlı kamu spotu, organ bağışı konusunda başvuruları arttırdı. Ancak yine de neredeyse her gün gelen 'Böbreklerimi Satmak İstiyorum' başvurularını azaltmadı" dedi.
Ülkemizde organ naklinin iki şekilde yapılmasının yasal, diğer yolların suç olduğunu ifade eden Erk, "Birinci yol, canlı vericiden 4. dereceye kadar kan bağı olan akrabalar arasında yapılan bağış ile akraba dışı ancak Sağlık Bakanlığı etik kurulları tarafından onaylanmış kişiler arasında yapılan bağıştır. İkinci yol, beyin ölümü gerçekleşmiş kadavradan yapılan bağışla yapılan nakildir. Bu yolların dışında organ nakli ve organ ticareti yapılması kesinlikle yasaktır ve suçtur" şeklinde konuştu.

"BÖBREKLERİNİZİ SATIP PARA KAZANMA HAYALİ KURARKEN, HAYATINIZI RİSKE ATMIŞ VE SUÇ İŞLEMİŞ OLUYORSUNUZ"
Böbreğini satmak isteyen kimselerin ulaştıkları ilk noktanın Türk Böbrek Vakfı olduğunu ifade eden Erk, Türkiye'de organ nakillerinde en büyük sorunun kadavradan çok az nakil yapılması olduğunu söyledi. Erk, konuşmasına şöyle devam etti:
"Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında, sadece Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan organ nakil merkezlerinde, belirli yasal ve tıbbi şartların sağlanması halinde organ nakli yapılabilir. Yapılan organ nakillerine ilişkin her türlü veri düzenli olarak Sağlık Bakanlığı'na bildirilmek zorundadır ve tüm işlemler bakanlık tarafından denetlenmektedir. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlanmamış yerlerde yapılan her türlü tıbbi müdahaleler, suç ve insan sağlığı açısından ciddi riskler oluşturur. Size yasadışı yolları önererek sahte vaatler sunan kişiler dolandırıcıdır. Siz, bir böbreğinizi verip karşılığında para kazanıp borçlarınızı kapatma ve ailenize destek olma hayali kurarken, hayatınızı riske atmış ve suç işlemiş oluyorsunuz."
(İHA-AŞ-Y)

14.02.2013 11:37:03 TSI

Editör: Wan Haber