Denizli'de, doktora giden bir hastanın böbreğinde yedi kilo ağırlığında kist çıktı.
Denizli'de yaşayan 23 yaşındaki Muhammet Aydoğan, genel kontrol yaptırmak için Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Kliniği'ne başvurdu. Aydoğan, Üroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Keçelioğlu'nun yaptığı muayene sonucunda sol böbreğinin 7 litre sıvı ihtiva edip kist bir yapıya ulaştığı ve karın içinin yüzde 80'ini kaplamış olduğu belirlenince ameliyata alındı. Ameliyatı gerçekleştiren Üroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Keçelioğlu, idrar kanalının darlığı sebebiyle hastanın böbreğinin idrar dolu bir kese haline geldiğini, böbreğin büyümesi sonucunda hastadan 7 kilo ağırlığında kist çıkarıldığını söyledi.

TEŞHİS ÖNEMLİ
Üroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Keçelioğlu, bu tip olayların yaşanmasında teşhis ve tedavinin önemine değinerek şöyle konuştu: "Genelde böbreğin idrar toplayan kanallarında pelvis genişleme görülür. Ultrasonla böbreğin pelvis çapı ve parankim kalınlıkları ölçülür. Bu mesafenin boyutlarına göre çeşitli kararlar verilmektedir. Böbreğin etkilenme durumunu anlamak için nükleer tıp çalışmaları yapılmalıdır. Manyetik rezonans görüntüleme, ilaçlı böbrek filmi seçilmiş hastalarda böbrekleri, üreterler ve mesaneyi görüntülemek için kullanılabilir"

ZAMANLA BÖBREK KAYBEDİLEBİLİR
Cerrahi olarak düzeltilmeyen hastaların zamanla böbreklerini kaybetmesinin söz konusu olabileceğini kaydeden Dr. Keçelioğlu, şunları söyledi: "Bu hastamızda, doğumundan itibaren böbrek idrarla dolarak harap olduğu için hastanın böbreği bir travma sonucunda yırtılabilir, patlayabilir veya iltihap kapıp içi cerahat dolu bir kese haline gelebilirdi. Biz tüm bu tehlikeleri yaptığımız ameliyatla önlemiş olduk. Rahatsızlığın daha önceki yıllarda tespit edilmesi halinde hastanın böbreğinin kurtarılma şansı olabilirdi. Ancak, bu hastalık ilk dönemlerde çok fazla belirti göstermeyebilir. Vücutta sadece bir ağırlık oluşabilir. Bu nedenle böyle şikayetleri olan hastaların mutlaka bir uzman doktora başvurmaları gerekir."
(EV-SK-HO-Y)

30.01.2013 11:13:43 TSI

Editör: Wan Haber