ABD ve Rusya tarafından hazırlanan tasarının orijinali, 1999 yılında El Kaide’ye yönelik olarak kabul edilmişti. Tasarıda ülkeler, petrol ve tarihi eser kaçakçılığı başta olmak üzere, IŞİD’in finansal kaynaklarını bütünüyle kesmek için daha etkin ve kararlı davranmaya çağırılıyor.

Buna göre, IŞİD ve bağlantılı grupları destekleyen grup ya da kuruluşlar BM yaptırımları ile yüz yüze kalacak. Karara uymayan kişi, grup yada kuruluşlara mal varlıklarının dondurulması, seyahat yasağı ya da silah ambargosu gibi yaptırımlar uygulanabilecek.

BMGK’nin aldığı yeni karar ile, bütün ülkelerden radikal örgütler hakkında daha çok bilgi paylaşımı yapmaları ve yaptırım listesine daha etki katkıda bulunmaları da isteniyor. Ülkeler bu doğrultuda attıkları adımlar ile ilgili 120 gün içinde bir rapor hazırlayacak. Yaptırım kararının bir benzeri Şubat ayında da kabul edilmiş ancak ciddi şekilde uygulamaya sokulmamıştı.

Aylık 80 milyon dolar gelir ile dünyadaki en zengin terör örgütü olduğu öngörülen IŞİD’in, gelirinin yarısını denetim altında tuttuğu bölgelerdeki ticari faaliyetlerden, vergilerden, yaklaşık yüzde 43’ünü ise petrol ve doğalgaz kaçakçılığından sağladığı tahmin ediliyor. (DHA)

Editör: Wan Haber