BM Güvenlik Konseyi, Mali'de yaşanan iç karışıklıkları gidermek ve istikrarı temin etmek için ülkeye asker gönderme kararı aldı. Afrika ülkelerinin öncülüğünde alınan karar ile AFISMA olarak bilinen Uluslararası Destek Misyonu'nun Mali'deki çatışmaları sona erdirmesi bekleniyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'nin 7. bahsinde yer alan madde kapsamında, BM Güvenlik Konseyi, sulh ve istikrarı tehdit eden saldırganlığa karşı kuvvet kullanma hakkına sahip olarak Mali'nin kuzeyindeki silahlı isyancılara karşı askeri harekat geliştirme adımı attı. Mali'nin askeri ve siyasi istikrarını tehdit eden silahlı terör gruplarının ülkenin kuzeyini tahrip etmesiyle 400 bin insanın iltica etmesi ve bölgedeki 5 milyon vatandaşın da büyük tehlike ile karşı karşıya kalması sebebiyle alınan kararı değerlendiren Mali Dışişleri Bakanı Tiéman Coulibaly, kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti. Coulibaly, milletlerarası camianın terörizme ve tehdit unsurlarına karşı bu şekilde adım atmasının sevindirici olduğunu dile getirdi. Coulibaly, evvelki Mali Başbakanının istifası için "Gerçekten Mali için bir probleme dönüşen Başbakan'ın istifası elzemdi, böylesi daha iyi oldu" ifadelerini kullandı.
Fildişi Sahili BM temsilcisi Youssoufou Bamba, kararın dayanışma ve işbirliği noktasında çok değerli bir mesaj olduğunu, bu kararın sadece Kuzey Mali'de perişan haldeki insanlar için değil, aynı zamanda bölgedeki 5 milyon insan için de insani bir adım olduğunu ifade etti.
Fransız daimi elçisi Gerard Araud, kararın bir savaş ilanı olmadığını, siyasi ilerleme için bir destek adımı olduğunu dile getirdi.
Mali, Ocak ayından beri radikal guruplar ile devlet arasında Kuzey bölgede başlayan iç harbin sürmesiyle her geçen gün daha da istikrarsızlaşmaya başlamıştı. BM Güvenlik Konseyi, ülkedeki aşırı radikal gurupların nüfuzunu keserek, Mali'yi 2013'te iç meselelerini halledebilecek seviyeye çıkarmayı planlıyor.
(CTŞ-OK-D)

21.12.2012 11:57:01 TSI

Editör: Wan Haber