Gürpınar Belediyesi’nin, Birleşmiş Kentler ve Belediyeler Birliği’ne (UCLG-MEWA) yaptığı, “Belediyeler ile Kadın Kooperatifleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve sorunların çözümü” konulu çalıştay önerisi kabul edildi. Gürpınar Belediyesi çalıştayın, Kadın Kooperatifçiliğinin güçlü şekilde uygulandığı Gürpınar’da yapılmasını istiyor.

Geçtiğimiz Ekim ayında UCLG-MEWA’yı ziyaret eden Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Yıldız Çetin ve beraberindeki heyet, “Belediyeler ile Kadın Kooperatifleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve sorunların çözümü” konulu bir çalıştay önerisinde bulunmuştu. Geçtiğimiz günlerde UCLG-MEWA’nin İstanbul’daki merkezinde toplanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi bu öneriyi onaylayarak karara bağladı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Yıldız Çetin, bu kararın kendilerini son derece mutlu ettiğini kaydederek, “biz bu çalıştayın Gürpınar’da yapılmasını ve çalıştaya ev sahipliği yapmak istemiştik. Bu talebimizde halen de kararlıyız. İlçemiz açısından böylesi bir çalıştay son derece önemli olacaktır” dedi. Olumsuz hava şartlarından dolayı İstanbul’daki toplantıya katılamadıklarını da hatırlatan Çetin, “aşırı kar yağışından dolayı İstanbul’a olan uçak seferleri iptal edilmişti, bundan dolayı da katılamadık o toplantıya. Ama en kısa sürede tekrardan MEWA’yı ziyaret ederek, çalıştaya ev sahipliği yapmak isteğimizi yineleyeceğiz” dedi.

‘Kadın kooperatifçiliğine yönelik önemli işler yaptık’
Gürpınar’da öncülüğünü Gürpınar Belediyesi’nin yaptığı bir kooperatifin şuan faaliyetlerine devam ettiğini hatırlatan Çetin, “daha sonra bunu kadınlara devrettik. Kooperatifçilik faaliyetini yürüten kadın arkadaşlar güzel işler başarıyorlar. Böylesi bir çalıştay onlar açısından da son derece iyi olacaktır. Kadın kooperatifçiliğine ilişkin hem deneyimlerini paylaşacaklar, hem de başka yerlerdeki benzer deneyimlerden yararlanacaklar. Bundan dolayı çok önemsiyoruz” dedi. Yerel kalkınma, üretim ve istihdam açısından kooperatifçiliği önemsediklerini de kaydeden Çetin, çalıştayın güçlü geçmesi için büyük bir hazırlık içerisine gireceklerini sözlerine ekledi.

Van Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Gürpınar Belediyesi’nin, Hoşap Kalesi’nin yanından geçen tarihi yolu kayrak taşları ile kaplamasını onaylayarak karara bağlandı. Kurul, kale sınırları içerisinde bulunan diğer yolların da aynı şekilde yapılmasına dair bir karar aldı.

Hoşap Kalesi’nin yanından geçen tarihi yol geçen yıl Gürpınar Belediyesi tarafından kayrak taşları ile döşendi. Asfaltı büyük oranda tahrip olan yol kullanılamayacak durumdaydı. Bunun ile yetinmeyen belediye, kale içerisinde bulunan diğer yolların da aynı şekilde kayrak taşları ile döşenmesi için Van Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvuruda bulunda. Gürpınar Belediyesi’nin bu talebini ele alan kurul, kale sınırları içerisinde bulunan ve kötü durumda olan yolların Gürpınar Belediyesi tarafından doğal kayrak taşları ile kaplanmasını oy birliği ile onaylayarak kararı belediyeye tebliğ etti. Gürpınar Belediyesi de bu kararı planlamaya dahil ederek, havaların düzelmeye başlaması ile birlikte yolların yapılmasını programa aldı.

‘Tarihi ve kültürel mekanları önemsiyoruz’
Karara ilişkin açıklamalarda bulunan Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Zeki Yıldız, Van Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun almış olduğu bu kararın sevindirici olduğunu kaydederek, “biz sadece alışılagelmiş belediyecilik hizmetleri ile sınırlı kalmak istemiyoruz. Ki, bize göre belediyecilik sadece bu da değildir. Binlerce yıllık birikimin sonucu olan tarihi ve kültürel varlıklarımızı nasıl görmezden gelebiliriz ki?” ifadelerine yer verdi. Tarihi ve kültürel mekanların manevi olduğu kadar, maddi anlamda da önemli olduğunu belirten Yıldız, “belediye olarak yapacağımız kimi kritik çalışmalarla tarihi ve kültürel mekanlarımızı birer artıya dönüştürebiliriz. Buralar halkımızın istihdamına yönelik önemli kilometre taşlarına dönüşebilir. Yeter ki bizler yerinde adımlar atalım, yeter ki biz, sahip olduğumuz hazinenin kıymetini bilelim” diyerek Van Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun aldığı karardan dolayı emeği geçen her kese teşekkür etti.

Editör: Wan Haber