Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde doğuştan 2 taraflı ileri derecede işitme engeli olan 5 yaşındaki Şeyma Nur Ercan, 4,5 ay önce kulağına takılan koklear implant (biyonik kulak cihazı) sayesinde sesleri duymaya başladı.
SÜ Selçuklu Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahar Çolpan, Şeyma Nur Ercan'ın sesleri algılamaya başladığını, ailesinin çok sevinçli olduğunu belirterek, "İşitme cihazından fayda görmeyen ileri derecede işitme kaybı olan Şeyma Nur'a 1.5 saat süren biyonik kulak ameliyatı yapmıştık. Hastamızı 4.5 aydır takip ediyoruz. Hastamızda çok güzel ilerlemeler oldu ve sesleri yavaş yavaş algılamaya başladı. Bu süreç içerisinde ameliyat ettiğimiz 12 çocuğumuzu da takip ediyoruz" dedi.

"AİLELER TEDAVİ İÇİN GEÇ KALMASIN"
Doç. Dr. Çolpan, biyonik kulak ameliyatında kullanılan cihazların çok pahalı olduğunu ancak devletin bu masrafı 4 yaşına kadar olan bütün işitme engelli çocuklarda karşıladığını belirtti. Doç. Dr. Çolpan, "Bu masrafın karşılanması maddi durumu iyi olmayan aileleri için umut oldu. Ancak uygun hastanın da seçilmesi çok önemli. Bu cihazların kullanılması için hastada ileri derecede işitme kaybı olması, 3 ay uygulanan işitme cihazından fayda görmemesi, zeka ve psikolojik gelişiminin normal olması gerekiyor. Ayrıca hastanın iç kulak ve beyin yapısının da uygun olması ameliyatın başarılı geçmesinde önemli" diye konuştu.
Hastaların biyonik kulaktan daha iyi fayda görebilmeleri için ailelerin düzenli bir şekilde eğitim programlarını takip etmesi gerektiğini de aktaran Doç. Dr. Çolpan, bu konuda aileleri uyardı. Ameliyattan sonra takibi yapılmayan hastalarda istenilen sonucu alamadıklarını belirten Doç. Dr. Çolpan, bu tür çocukların iletişim sağlayabilmeleri için 5-10 yıl gibi uzun bir tedavi takibinin gerekli olduğunu vurguladı.

"İŞİTME SORUNU YAŞAYAN 20 ÇOCUĞU TAKİP EDİYORUZ"
Doç. Dr. Çolpan, "Yaklaşık 4.5 aydır biyonik kulak ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyoruz. Hastalarımızın artık il dışına gitmelerine gerek kalmadı. Şuan hastanemizde işitme sorunu yaşayan 20 bebeğimizi takip ediyoruz. Bu bebeklerde işitme cihazlarından fayda görmezse, biyonik kulakla işitme sorunlarını çözme yoluna gideceğiz. Konya ve çevresi için önemli olan bu ameliyatı başarıyla gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz" dedi.
(AH-ÖZ-Y)

29.01.2013 10:28:06 TSI

Editör: Wan Haber