Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), 2013 yılı teklif çağrısı sürecinde gerçekleştirdiği tanıtım toplantılarının ikincisini Bitlis'te yaptı.
Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, Bitlis Ticaret Odası Başkanı Davut Tezcan, DAKA uzmanları, Bitlisli yatırımcılar ve vatandaşlar katıldı. Burada bir konuşma yapan Emin Yaşar Demirci, Bitlis'te program kapsamında öncelikli olarak seçilen sektörlerin turizm, madencilik ve tekstil-konfeksiyon olduğunu söyledi. Van Gölü Havzası'nda, Van'dan sonra ikinci büyük turizm kenti olmayı hedefleyen Bitlis'in Ahlat, Nemrut ve Adilcevaz gibi turizm potansiyeline sahip yerleşim birimlerini içine almasının bölgenin turizm alt yapısının ilerde verilecek projeler sayesinde daha da gelişeceğini ifade eden Demirci, Bitlis'ten yeterli sayıda proje beklediklerini ifade etti. Demirci; Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri illerine hizmet veren DAKA'nın 10 milyon lira bütçesi olan 'İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı' ile 8 milyon lira bütçeli 'Yatırım ve Turizm Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programı' teklif çağrı süreci ile ilgili bilgilendirme toplantılarının devam edeceğini söyledi. DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, "Bitlisli yatırımcılarımız turizm, madencilik ve tekstil-konfeksiyon gibi alanlarda proje teklif ederlerse bunların öncelikli alanlar olduğunu bilmeleri ve projelerini dikkatli hazırlamaları gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Tabi ki, DAKA olarak bölgeye katkı sunmaya, bölge şartlarına uygun projeleri destekleyerek amaçladığımız bölgesel kalkınmayı gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.
Bitlis Ticaret Odası Başkanı Davut Tezcan ise, Bitlis'in sorunlarını çok iyi bildiklerini ve projeleri bu doğrultuda hazırlayacaklarına dikkat çekti. Proje hazırlama ve DAKA teklif sürecini çok ciddiye aldıklarını belirten Tezcan, "Artık bu işler eskisi gibi olmuyor. Projeyi dışarıdan para ile hazırlatıp gelip teşvik alanlar, yan gelip yatanlar oldu. Denetim veya yasal boşluk veya adına ne derseniz deyin bunlar zamanında halka, bölgeye gram faydası olmayan projeler ürettiler ama bundan sonra böyle olmayacak. Halka, bölgeye, kalkınmaya, istihdama ve üretime katkısı olan projeler belirlenip desteklenecek" diye konuştu.
Toplantıda, daha sonra DAKA Uzmanı Bade Altunel tarafından proje süreci, başvuru şartları, kaynak kullanımı ve teknik bilgiler ile ilgili slayt sunumu eşliğinde bilgiler verildi.
(MSA-Y)

20.01.2013 15:58:33 TSI

Editör: Wan Haber