Bitlis Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yürütülen "Evde Bakım Hizmetleri"nden bin 843 kişinin faydalandığını açıklandı.
Bitlis Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Yakışır, yaptığı açıklamada, komisyon tarafından belirlenen hastalara evinde bakım hizmeti sağlandığını, periyodik bakım hizmetlerinin 2013 yılında da devam edeceğini söyledi.
Yakışır, "2012 yılında bin 843 hastaya hizmet verdik. Bu hastaların kimine günlük bakım, kimine haftalık, kimine de 15 günlük bakımlar yapılmaktadır. Hastanın bulgularına göre tedavi planlanmaktadır. Evde bakım hastaları özellikli hastalardır. Çoğunluğu günlük temel ihtiyaçlarını kendileri karşılayamayan kişilerden oluşmaktadır. Aile hekimlerimize "Evde Bakım Hizmeti almak istiyorum" diye başvurduklarında aile hekimiz ile koordineli şekilde çalışarak uygun olup olmadığını komisyonca belirliyoruz. Hastanın mevcut durumu göz önüne alınarak birinci veya ikinci basamak sağlık hizmeti almasına karar veriyoruz. Mevcut evde bakım araçlarımızla hastaların gerektiğinde transferini sağlıyoruz" dedi.
Yakışır, Kamu Hastaneler Birliği ile koordineli şekilde çalıştıklarını, gerekli görüldüğünde ilgili uzman hekimleri hastanın evine kadar götürdüklerini de belirterek, "Evde bakıma muhtaç hastalarımızın sağlık kuruluna başvurmalarını da organize ediyoruz. İlgili hastaneden randevu alınması, hastaların evden hastaneye ve hastaneden eve nakillerini gerçekleştiriyoruz. Sahada arkadaşlarımızın karşılaştığı en büyük problem evde bakım hastası olmadığı halde, evde bakımdan yararlanmak istemesi oluyor. Evde bakım hizmeti plan, program dahilinde verilmesi gereken bir hizmettir. Komisyonca hastanın uygun olup olmadığı belirlenmektedir. Vatandaşlarımızdan bu duruma biraz daha duyarlı davranmalarını istiyoruz" diye belirtti.
(VO-MET-Y)

17.01.2013 13:53:42 TSI

Editör: Wan Haber